Stelling: het is goed voor een kleuter om huishoudelijke taken te hebben

Ja, ik denk wel dat ik het hiermee eens ben. Echt een taak die dagelijks terugkomt misschien niet… Maar het lijkt mij wel goed als een kleuter beseft dat niet alles vanzelf gaat, dat ze ook meehelpen. Bord naar de keuken brengen of speelgoed opruimen? Dat is prima voor een kleuter om te doen, toch? Volgens mij leren ze dit in de klas ook. Dus dan lijkt het me dat ze als kleuter dit al meekrijgen.

Yes dus op deze stelling!


Ik vind het niet per se nodig. Als kind hielp ik nooit (maar dan ook echt nooit…) mee in het huishouden, dat kwam pas op latere leeftijd (12+) en toch kan ik zeggen dat ik een netjes en opgeruimd persoon ben ;-).

Het hangt er ook vanaf wat er onder ‘huishoudelijke klusjes’ valt. Mijn kinderen weten bijvoorbeeld dat ze zelf hun jas aan de kapstok moeten hangen en hun schoenen op de schoenenplank moeten zetten. Aan het eind van de dag (en soms ook tussendoor) ruimen ze hun eigen speelgoed op. Dat lijkt me vrij vanzelfsprekend, ik heb ook geen zin om dat allemaal zelf te doen ;-). En als ze bijvoorbeeld een glas water omgooien, maken ze ook zelf droog.

Maar er blijft genoeg dat ik doe. En dat vind ik helemaal prima. Ik denk wel dat het goed is dat een kind iets van verantwoordelijkheid over zijn eigen spullen (en dus ook het heel/netjes houden daarvan) krijgt… Ik ga ook voor YES op de stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *