Naturalis Biodiversity Center. Tip voor een museumbezoek met kinderen in Leiden.

Op een zaterdagmiddag in het Hemelvaartsweekend – niet de rustigste dag voor een museumbezoek šŸ˜‰ – besloten wij met de kinderen naar Naturalis Biodiversity Center in Leiden (vanaf nu: Naturalis) te gaan. Ik had me er van tevoren niet heel erg in verdiept, maar ik vond het Ć©cht heel, heel mooi. Sowieso het mooiste museum van Nederland!

Wat er te doen en te zien is

Naturalis in Leiden is dƩ plek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur van vroeger en nu. Met alle collecties en wetenschappers bijeen, de modernste voorzieningen voor biodiversiteitsonderzoek Ʃn een prachtig nieuw museum is Naturalis klaar voor de toekomst. Dompel je onder in de wonderlijke wereld van de natuur.

De toegangsprijs is ā‚¬ 16 voor iedereen vanaf 4 jaar. Best prijzig, maar je krijgt echt waar voor je geld. Wij gingen met de auto, dat was prima te doen. Parkeren kan in het weekend gratis op de Gerard Brandtstraat en vanaf daar liepen we in vijf minuutjes naar het museum.

Binnen zijn er vijf verdiepingen vol met allerlei verschillende tentoonstellingen en (ook) heel veel informatie over dieren en de natuur. Veel met special effecten, mooi licht en gewoon heel veel te zien en te doen… Geduld om lang bij bordjes of informatieve filmpjes stil te staan hadden Elia en NoĆ«l natuurlijk niet, maar ze waren wel erg onder de indruk van de levensechte, grote dieren die overal stonden. En niet te vergeten van de enorme dinosaurussenskeletten…

Zelf was ik ook erg onder de indruk van de dieren, ik raakte er bijna ontroerd van: zoveel moois heeft onze natuur te bieden! Er was ook een kleinere tentoonstelling over zaden, planten en eieren. Daar vonden de kinderen niet zoveel aan, maar die was een van mijn persoonlijke favorieten. Zoveel diversiteit op microniveau – echt cool! Ik zou dan ook zeker overwegen om er nog een keer heen te gaan (maar dan zonder of met oudere kinderen ;-)) om op mijn gemak en in alle rust rond te lopen en te kijken.

Wij zijn er zo’n twee/tweeĆ«nhalf uur geweest. Dat was prima, toen was de concentratie bij de kinderen wel weg en werden we de drukte zelf ook een beetje zat. Als ik er alleen was geweest (en wellicht ook op een doordeweekse dag), had ik er met gemak een hele middag kunnen doorbrengen.

Tot slot kochten we de souvenirwinkel leeg (het uitzoeken van de mooie steentjes was een activiteit op zich voor de kinderen) en gingen we terug naar huis. Het was een succes!

Tips voor een bezoek aan Naturalis met kinderen

  • Ga niet in het Hemelvaartsweekend ;). Kies als dat kan een rustige doordeweekse dag, dan zijn er ook kortingsacties te vinden.
  • Parkeer gratis op vijf minuten lopen.
  • Neem zelf eten en drinken mee (had ik gelukkig gedaan), want het aanbod in het cafeetje is nou niet echt om over naar huis te schrijven (en duur).
  • Voor jonge kinderen (<6) zijn vooral de tentoonstellingen met grote dieren leuk en indrukwekkend. Begin dan dus op de eerste verdieping en ga niet van boven naar beneden.
  • Dit museum bezoeken met kinderen van 4 en 6 jaar was leuk, maar ik denk dat het nog leuker is als ze wat ouder zijn (8+). Wij gaan dus zeker nog eens terug over een paar jaar!

Veel plezier bij Naturalis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *