Ouderwets gezellig. 10 spelletjes die leuk zijn voor kinderen tussen de vier en zeven jaar.

Geïnspireerd door de blog van Frederiek komt hier een overzichtje van onze favoriete spelletjes van het moment. Ik ben zelf een groot spelletjes fan. Niet alleen is het een (gekoesterd) moment waarop mijn zoons rustig aan tafel zitten, maar ook vind ik het supergezellig én leerzaam om samen met ze te doen. Veel leuker dan bijvoorbeeld tv kijken.

Al onze spelletjes komen uit, jawel, de kringloop. Dat is een klein risicootje, want je weet niet 100% zeker of ze compleet zijn. Meestal vraag ik dan bij de kassa of ik even in de doos mag kijken, daar doen ze niet moeilijk over. Wat spelen wij op het moment zoal? Kijk mee!

1. Schaken (6+)

Noël kan nog niet schaken, daar heeft hij het geduld niet eens voor. Elia kan het vrij goed, in die zin dat hij weet hoe elk stuk loopt en dat je moet zorgen dat je stukken gedekt zijn. Hij kan ook een beetje vooruit denken, maar niet meer dan 1 zet. Daar werken we nog aan. Leuk feitje: ik heb in mijn jeugd een paar jaar op schaken gezeten en ik was best goed (al zeg ik het zelf). Ik ben ermee gestopt omdat het niet meer te combineren viel met hockey. Het lijkt me superleuk als mijn oudste zoon diezelfde passie heeft! Hij schaakt trouwens ook graag tegen zichzelf, ideaal!

2. Kwartet (4+)

Dit vind ik zelf eerlijk gezegd vrij saai, maar goed, de jongens vinden het leuk en daar gaat het om. Elia vond dit kwartet met dierenweetjes in de kringloop en we spelen het heel, heel vaak. Ik weet inmiddels ook hoe oud een anemoonvis kan worden. Die houten dingen zijn fotohouders uit de kringloop en perfect om de kaarten in te zetten wanneer je kind er nog niet zoveel tegelijk in zijn hand kan houden. Aanrader!

3. Het verboden wrak (4+)

Dit spel hadden ze al eens gespeeld bij hun oma thuis. Het is niet zo boeiend, maar wederom: zij vinden het leuk, dus is het goed. Je moet proberen om als eerste met je bootje bij het wrak te komen. Maar let op! Onderweg zijn er allerlei gevaren, stormen, ongelukken, grotten… een soort ganzenbord dus eigenlijk (dat vinden ze trouwens ook leuk!).

4. Ladderspel / ladders en slangen (4+)

Nou, simpeler dan dit wordt het niet: je gooit met de dobbelsteen en zet stapjes. Kom je op een trapje, dan mag je omhoog en bij een slang moet je omlaag. Meer kan ik er niet van maken. Ik herinner me nog dat ik dit als kind superleuk vond. Inmiddels vind ik het oké, niet fantastisch, maar gelukkig is het ook relatief snel voorbij ;-).

5. Mijn eerste doolhof / het betoverde doolhof (4+)

Dit (een volwassenen variant hiervan) speelde ik zelf vroeger graag bij een vriendinnetje thuis (hoi Dorien ;-)). Ik vind het nog steeds leuk, ook de kinderversie! Het concept is simpel: je moet met jouw spookje alle schatten zien te bemachtigen door met de wegen te schuiven. Je kunt elkaar dus ook dwarsbomen en beletten om bij een schat te komen. In die zin vergt het dus nog wel enige tactiek, meer dan Het verboden wrak of kwartet ;-).

6. Pictureka (4+)

En dan zijn we nu aangekomen bij mijn lievelingsspel! Het is een zoek- en reactie spel met verschillende opties om het moeilijker te maken. Je kunt gewoon zo snel mogelijk zoeken wat er op de losse plaatjes staan (dat kan prima met een vierjarige!), maar je kunt ook tegen elkaar ‘opbieden’ en bijvoorbeeld zeggen ‘ik wed dat ik tien dieren kan aanwijzen voordat de zandloper om is’. Knap gemaakt aan dit spel vind ik dat het nooit heel makkelijk wordt, ook niet als je het al vaak gedaan hebt (terwijl je dan zou verwachten dat je wel weet waar alles ligt, maar nee…).

7. Spectrangle (5+)

Het spel waarmee Elia goed heeft leren rekenen. Spectrangle lijkt op Triominos, maar dan wat moeilijker (en daarom ook leuker, vind ik). Je legt dezelfde kleuren aan elkaar, maar je moet ook vermenigvuldigen. Je score kan dan dus bijvoorbeeld 4×5 + 6 zijn. Aan de zijkant van het bord kun je je totaalscore bijhouden door het pinnetje in het juiste gaatje te doen. Dat alleen al is een leerzame activiteit ;).

8. Bunny Hop (5+)

Na Pictureka is dit mijn favoriet. Een goede tweede plaats dus. Je hoeft helemaal niet snel te reageren, maar je moet wel veel proberen te onthouden. Elk konijntje heeft een kleur onderop. Je pakt er telkens eentje op en zet hem dan op een andere plek (de enige lege plek) terug. Het doel is om alle kleuren van de wortel te vinden, wie de laatste vindt, mag de wortel hebben. Als je dus goed oplet én onthoudt welke kleur waar staat, kan je de hele wortel achter elkaar ‘halen’.

9. Animal party (Yahtzee met dieren) (4+)

Dit is de vrolijke kindervariant van Yahtzee. Je hebt vijf dobbelstenen met dieren en allerlei kaartjes die je kunt winnen als je de goede combinatie gooit. Het kan vrij lang duren voordat je 1 specifieke combinatie hebt, daarom leggen wij vaak een stuk of tien kaartjes neer waaruit je mag kiezen. Het spel duurt dan nog steeds vrij lang, maar dat is soms juist ook wel weer fijn ;-).

10. Gruselino (4+)

Gruselino lijkt op Dobble (wat ook erg leuk is!). Alleen moet je nu niet dezelfde plaatjes zoeken, maar juist – zo snel mogelijk – ontdekken welke ontbreekt. Fijn aan de ‘kleinere’ doosjes vind ik dat je ze makkelijk meeneemt als je even wat tijd ergens moet overbruggen, bijvoorbeeld in een restaurant of als je tijdens de zwemles van de een met de ander moet wachten. Een tablet of mobiel zou op zo’n moment uitkomst bieden, maar ik breng die tijd liever samen spelend en kletsend door.

Ik kan niet wachten tot de jongens ouder zijn en we ook Rummikub, Scrabble en Monopoly met ze kunnen spelen! De kindervariant van die kan misschien al wel :-). Tot die tijd zijn we nog langggg niet uitgespeeld met deze spellen die we hebben!

Mijn top 3 (ook leuk als verjaardagskado!):

  1. Pictureka
  2. Bunny Hop
  3. Het betoverde doolhof

En schaken natuurlijk, maar dat is niet echt een familie-gezelschapsspel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *