Stelling: ieder kind zou moeten opgroeien met een huisdier


Ik weet nog heel goed dat ik mijn eerste huisdier mocht uitzoeken. Samen met mijn moeder ging ik naar de dierenwinkel (toen ja, nu zou mijn voorkeur altijd uitgaan naar het asiel). Eenmaal daar aangekomen viel mijn oog op een konijn. Ieder ander zou hem vrij nietszeggend en standaard vinden, want het was gewoon een bruin met zwart dwergkonijn, maar bij mij was het liefde op het eerste gezicht. Ik noemde hem Tom. Hij is bijna tien geworden en hij was mijn allerbeste maatje.

Nu hebben we een poes. Luna’s komst, nu drie jaar geleden, had nogal wat voeten in de aarde, want ze bleek vlooien te hebben (en niet weinig ook…) en ze plaste op verschillende plekken in huis. Inmiddels hebben we het zo goed als onder controle en is ze niet meer weg te denken uit ons gezin. De jongens hebben niet per se een hele warme band met haar, want ze is ook niet echt een knuffelpoes. Maar ze houden wél rekening met haar en vinden het leuk om haar te laten zien als er vriendjes komen spelen. In die zin zijn ze dus ook een beetje trots.

Kinderen (en volwassenen) kunnen heel veel van een huisdier leren. Hier noemde ik al verschillende voordelen. Het belangrijkste voor mij is dat ze leren dat dieren ook gevoelens hebben en dat je ze goed moet behandelen. Dus YES op de stelling: ieder kind zou moeten opgroeien met een huisdier!Wij gaan in september verbouwen. Op dit moment zie ik dat niet als hét moment om een huisdier te nemen. Veel puin, veel verhuis, veel verbouw en vooral het wonen op een andere plek; niet echt het juiste momentum lijkt me. Na de verbouwing willen we heel graag twee poesjes. Voor een kind lijkt het me een goede leerschool, twee visies heb ik hierop:

  1. Het leert hechten, maar vooral ook ‘onthechten’ wanneer het dier komt te overlijden. Een soort miniversie van het verliezen van een volwassen iemand dichtbij of een vriend. Het proces van rouw is minimaal in vergelijking met het verliezen van een ouder of iemand dichtbij, maar toch is het voor een kind een groot ding als zijn favoriete poes/hond/hamster doodgaat. Het begraven en verwerken lijkt me op een bepaalde manier heel mooi en leerzaam.
  2. Het brengt een verzorgingsproces met zich mee. Uitlaten bij een hond, dagelijks voeden van ook een hond of ook bij de rest van de huisdieren, schoonmaken van het hok als het bijvoorbeeld om een knaagdier gaat.

Ik denk dat het veel betekenis heeft voor een kind om op te groeien met een huisdier, het kan je kind veel geven, bieden en leren. Toch vind ik dat je dit ook op andere manieren tot je kunt nemen. Echt niet iedereen is van de huisdieren. En daarnaast vind ik ook niet dat het van deze tijd is om een kat te nemen als je op de derde verdieping woont, of een hond met alleen een klein tuintje. Ook kijk ik ook niet heel enthousiast naar hamsters in kleine hokjes. Het arme dier heeft vrijheid nodig, dieren hebben over het algemeen wat ruimte nodig. En ik vind ook dat je dat een dier moet kunnen bieden.

Dus NO, ik denk niet dat ieder kind zou móéten opgroeien met een huisdier. Wel denk ik, als je hier de middelen en de ruimte voor hebt, dat je hiervoor kunt kiezen en dat het je kind. best wat kan leren.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *