Stelling: kinderen van basisschoolleeftijd moet je niet meer helpen met aankleden


Tja. Ik ben nogal van het helpen en Frederiek is nogal van het zelfstandig zijn (stimuleren), dus kan ik kan wel raden welke kant haar antwoord op gaat ;). Desalniettemin een leuke stelling!

De juf van Elia zei eens, toen hij in groep 1 zat, dat wij (ouders) hun kinderen moesten leren om zelf een trui aan en uit te doen. Dit omdat zij geen tijd (of zin ;-)) had om na de gymles 20 kleuters te helpen met aankleden. Dat snap ik. En als ouder is er volgens mij maar één manier om je kind te ‘helpen’ dat te leren, namelijk door hem juist niet meer te helpen. Of nou ja, misschien van een afstandje, met aankleed-tips, maar niet door het daadwerkelijk te doen.

Mijn jongste zoon is 4,5. Hij kan zelf zijn broek en onderbroek aan- en uitdoen. Maar niet zijn trui of shirt (wel aan overigens, maar niet uit). Sokken zijn ook lastig. Ik help hem daarbij, omdat ik er niet zoveel kwaad in zie en het sneller gaat. Zijn grote broer heb ik ook altijd geholpen tot dat niet meer nodig was, en die kan het nu (met zes jaar) allemaal zelf. Dus ja, een beetje een luie ouder tactiek ;-). NO, je mag kinderen best helpen, want ze leren het op termijn toch wel.


Haha, goed geraden Carms. Maar nee, was het maar zo, het lukt hier ook niet altijd om Vicky en Kobe dit zelf te laten doen helaas. Soms zijn kinderen zo traag dat het lastig is om ze het volledig zelf te laten doen. Daar gaan mijn handen dan wel vaak van jeuken. En soms hebben we ook echt maar tien minuten om álles te doen en dan helpt het niet als Kobe bijvoorbeeld acht van die tien minuten doet over zijn broek (die raakt vaak afgeleid).

Maar in principe kunnen basisschoolkinderen heel veel zelf. Dat ben ik wel met de stelling eens. Net als dat kinderen zelf hun brood zouden moeten kunnen smeren. Maar goed, alles op zijn tijd. Ik merk dat het bij ons allemaal wat langer duurt dan ik in eerste instantie dacht. Vicky kon al met 1 jaar haar schoenen aantrekken, maar wil (en dat komt door mij) zich aan laten kleden door mij. Dus ze kán het, maar geniet ook wel van dat momentje met mij. Dus laat ik het soms maar gebeuren. Ik zet wel een streefmoment in voor haar, dat ze zich met vijf jaar moet kunnen aankleden.

Of misschien wacht ik nog een jaartje….

Nee, even zonder dollen. Ik ben het volledig eens met de stelling: YES, een kind van basisschoolleeftijd moet zichzelf kunnen aankleden en hoef je niet meer te helpen met aan te kleden. Nu nog naar deze mening gedragen 😉

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *