Stelling: je moet je kind stimuleren om met (veel) verschillende kinderen te spelen


Ik denk dat vrienden superbelangrijk zijn voor een kind. Voor ieder mens eigenlijk. Op een gegeven moment zijn je vrienden haast belangrijker dan je eigen ouders of gezin. Het lijkt me daarom vrij cruciaal dat een kind ten minste één vriend heeft.

Als je kind één vriend heeft, is dat wel wat weinig. Er is dan als het ware geen reserve of marge. Als dat ene kind ziek is of verhuist, is er niemand meer ‘over’ om mee te spelen. Daarom lijkt het mij vooral ook praktisch als je kind er meer dan een heeft. Maar sommige kinderen maken nou eenmaal niet snel vrienden, dus kan ik me voorstellen dat je dan als ouder ook al blij bent met eentje.

Verder denk ik dat de grootte van de totale vriendenkring er niet zoveel toe doet. Of je kind nou twee goede vrienden heeft of tien, het belangrijkste lijkt me dat een kind het gevoel heeft ergens bij te horen, bij een (klein of groot) clubje. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Sommige kinderen hebben geen behoefte aan veel vrienden, of zijn überhaupt liever in een klein gezelschap. Elia heeft twee beste vrienden en daarnaast nog wat jongens (en meisjes, maar vooral jongens) met wie hij soms speelt. Hij noemt die niet zijn ‘vrienden’, maar gaat dus wel goed met ze om. Noël is wat minder selectief, dat past denk ik ook bij zijn extraverte karakter.

Kortom: er is volgens mij geen minimum of maximum aantal vrienden dat gehaald moet worden voor een kind om prettig in zijn vel te zitten en zich sociaal te ontwikkelen. En NO, als ouder hoef je niet te stimuleren dat je kind met veel verschillende kinderen speelt.


Ik heb zojuist een alinea getypt over mijn kinderen en het spelen met verschillende spelletjes in plaats van vrienden. Top, had even verkeerd gelezen. Maar: verschillende vrienden dus.

Kobe is gehecht aan één of twee vriendjes, die vaak bij ons komen spelen. Meer vrienden dan dat heeft hij niet en dat vindt hij (en vinden wij natuurlijk) dikke prima. Kobe zit zo in elkaar, meer heeft hij volgens mij ook niet nodig. Soms maakt hij zich zorgen over hoeveel vrienden hij heeft in de klas, ook de lerares van hem vertelt ons dat soms. Wij proberen hem dan duidelijk te maken dat het hebben van 1 of 2 goede vrienden ook helemaal oké is.

Als je het gevoel hebt dat je kind te verlegen is om kindjes te spelen te vragen, maar dit wél graag zou willen, zou je als ouder kunnen overwegen om je kind hierbij te helpen. Maar dit is een kwestie van aanvoelen wat je kind fijn vindt denk ik.

Kortom: NO op deze stelling, ik denk niet dat je kind per sé met veel verschillende kinderen moet spelen, dit ligt volledig aan het kind.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *