5x tweedehands outfits (van de kringloop & kledingruil)

Eerder schreef ik een blog met 5 outfits onder de € 10 en 5 outfits onder de € 15. Dit keer een outfitblog zonder prijzen, omdat veel van wat ik momenteel draag van de kledingruil komt, dus dan kan ik er moeilijk een prijs van noemen.

Die kledingruil was onlangs weer. Ik heb er dit keer geen blog over geschreven, maar het was exact even leuk en geslaagd als de eerste keer dat ik ging. Misschien nog wel leuker, omdat ik nu minder overweldigd was en selectiever door het (enorme) aanbod aan kleding heen kon gaan. Mocht je dus denken: hoe komt zij aan ‘nieuwe’ kleding terwijl ze een jaar geen kleding koopt? Nou, zo dus: door te ruilen!

Op NPO 3 zag ik de korte documentaire De Prijsknaller over waar de kleding die wij – met alle goede bedoelingen – in de textielbak gooien terechtkomt (dikke aanrader die docu, als je een halfuurtje over hebt, kijken!). Lang verhaal kort: dat is dus helemaal niet zo’n goed idee, je draagt daardoor niet bij aan de oplossing maar bent juist deel van het probleem. Het is dus écht veel, veel, veel beter om a.) minder kleding te kopen en/of b.) tweedehands kleding te kopen.

Dat tweede deed ik gelukkig al jarenlang, met dat eerste ben ik wel bewust bezig, maar nog niet eerder zoveel als dit jaar. En het heeft me veel gebracht. Maar daarover volgt dus nog een blog wanneer het No Buy Year is afgelopen ;-). Nu eerst: 5 tweedehands outfits die ik op dit moment graag draag.

Outfit 1: oversized trui en blokjesbroek

Oké, deze broek is iets te strak. Als ik sta, gaat het prima. Geen vuiltje aan de lucht. Maar als ik zit (of probeer te fietsen) wordt het na een tijdje wel ongemakkelijk. Ik heb niet heel veel kleding, dus wat ik heb moet wel lekker zitten. Dat doet de broek op dit moment niet, maar ik heb hem toch meegenomen van de kledingruil omdat ik hem zo leuk vond. Ik ga kijken of een kleermaker er iets aan kan doen, want het scheelt echt maar 1 centimeter in de taille zodat hij wél goed past. De trui was het allereerste item waar mijn oog op viel bij de kledingruil. Ik draag hem vaak. Zowel het oversized model als de kleur vind ik leuk. Ik draag hem vooral thuis of om even snel iets aan te doen voor of na het sporten.

Outfit 2: streepjesshirt en knoopjesrokje

Dit shirt is een van mijn favorieten van het moment. Het zit superlekker en is nog best warm ook. Ik heb hem ook in het grijs/zwart, die gebruik ik als pyjama (beide shirts zijn van de kledingruil). De bordeauxrode maillot is ook van de kledingruil en past goed bij de rest van de kleuren van deze outfit. Het rokje heb ik ooit, best lang geleden al, bij een kringloop gekocht. Het was echt supergoedkoop (volgens mij € 0,95), ook omdat de onderkant helemaal gerafeld was en steeds verder rafelde. Toen heb ik het naar de kleermaker gebracht. De reparatie kostte het tienvoudige van het rokje, maar was – wederom – een duurzamere keuze dan het maar gewoon wegdoen. Ik ben blij dat het nu helemaal mooi is, want het is een van mijn favoriete rokjes qua stof, kleur en lengte.

Outfit 3: high-waist spijkerbroek en wijd vest

Het vest was € 3,50 uit de kringloop. De broek is op dit moment het enige nieuwe (dus niet ooit tweedehands gekochte) item uit mijn kledingkast. Hij kwam in eerder outfitblogs ook al voorbij :-). Ik kocht hem van een cadeaubon van de H&M die ik zo’n vier/vijf jaar geleden kreeg. Ik draag hem zowel in de winter als in de zomer, het hele jaar door dus. Over het vest kreeg ik van verschillende leerlingen complimenten, blijkbaar is dit dus ook iets wat pubers leuk vinden ;-).

Outfit 4: zwart op zwart

Als ik echt in een vrolijke bui ben, draag ik dit ;-). Vaak nog wel met een gekleurd vest of blazer eroverheen, zodat het wat minder lijkt alsof ik naar een begrafenis ga. Spijkerbroek en coltruitje komen allebei van de kledingruil en zijn perfecte basics om te combineren met eigenlijk alles. Ik vind het ook leuk om onder deze outfit mijn felgekleurde (groen & gele) sneakers te dragen.

Outfit 5: groen rokje en meest gedragen trui ooit

En weer een coltruitje eronder, ik ben daar echt fan van, vooral in de winter. Tijdloos en lekker warm. Deze trui kocht ik ooit voor € 2,95 in de kringloop en is van alle truien die ik heb (en dat zijn er een stuk of vijf) de meest gedragen. Hij past qua kleur bij ongeveer alles en wat ik heel fijn vind, is dat de achterkant langer is dan de voorkant. Het rokje is te kort om bijvoorbeeld comfortabel in te fietsen, maar in de winter draag ik vaak een skibroek wanneer ik naar en van mijn werk fiets (geen grap) en dan doe ik die op het werk uit en dit rokje – of een ander rokje – aan.

In de documentaire die ik eerder tipte, stellen ze dat de gemiddelde vrouw 173 kledingstukken bezit. Ik vind dat heel veel. Zelf zit ik rond de 75 (inclusief pyjama’s, schoenen en sportkleding) en zelfs dat vind ik eigenlijk nog te veel. Want uiteindelijk heeft iedereen toch zijn favorieten die je keer op keer draagt. Het is mijn streven om het aantal dus nog een beetje omlaag te krijgen.

Hoeveel kleding je hebt of hoe je eraan komt, moet je zelf weten. Ik hoop wel dat ik iemand – al is het maar 1 persoon – ervan heb weten te overtuigen dat het echt niet nodig is om altijd maar van alles nieuw te kopen. Of om de documentaire te kijken. Want tien verschillende spijkerbroeken hebben is leuk, misschien, maar ook een beetje onzinnig… #stopfastfashion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *