Samen met je broer(tje) op één kamer slapen. Waarom en hoe we dat doen.

Al vanaf het moment dat ik zwanger was van onze jongste zoon, leek het me zó leuk om ze samen op een kamer te laten slapen. Waar ik geen (enkele) rekening mee gehouden had, was echter dat onze jongste een dramatische slaper zou zijn, die tot ver in zijn derde levensjaar nog ’s nachts de boel op stelten zette. Dus, zoals dat vaker gaat, moest mijn goede idee aanvankelijk wijken voor de weerbarstige realiteit.

De jaren verstreken en langzaam maar zeker kwam er verbetering in het slaappatroon van Noël. Hij is nu 4,5 en slaapt meestal door. Vanaf het moment dat ik het aandurfde, heb ik mijn plan van beide kinderen op een kamer dus doorgezet. En daar ben ik heel blij mee.

Hoe gaat dat dan met naar bed brengen?

Ze schelen gelukkig ‘maar’ twee jaar, dus hun bedtijd is gewoon op hetzelfde moment. Daar heeft niemand ooit over geklaagd, ze weten niet beter. Wel bleek er een best groot verschil te zitten in boekjes die geschikt zijn voor een vierjarige en boekjes die geschikt zijn voor een zesjarige. Gelukkig brengen mijn vriend en ik ze – op avonden dat we allebei thuis zijn – altijd samen naar boven. Hij leest dan Elia voor en ik Noël. Wanneer ik alleen ben, lees ik twee boekjes voor. Daarna lig ik naast Noël (en hij naast Elia) totdat ze slapen.

Maken ze elkaar dan niet wakker?

Dit was mijn grootste zorg. Want erger dan één wakker kind ’s nachts, zijn twee wakkere kinderen ’s nachts. Gelukkig gaat dit heel goed! Elia slaapt vrij diep, dus op de nachten dat Noël wel besluit om bijvoorbeeld bij ons te komen liggen, merkt Elia daar niks van (of wel, maar dan valt hij snel weer zelf in slaap).

Elia is meestal eerder wakker dan Noël. Hij weet dat hij stil moet doen – lang leve dat besef van een zesjarige! – en komt dan dus rustig zijn bed uit. Als het nog vroeg is (en hij daar zin in heeft), gaat hij vervolgens ook even rustig zijn bed weer in om verder te slapen.

Waar slapen ze dan?

In het kleinste kamertje van ons huis, een kamer waar precies een (eenpersoons) stapelbed in past en dan nog 1 kast die we vroeger als commode gebruikten. Het bed kochten we – natuurlijk – tweedehands, via Marktplaats. Het heeft in totaal drie matrassen, eentje helemaal onderop die je kunt uitschuiven. Die gebruiken we nooit, maar is handig als er bijvoorbeeld een vriendje komt logeren.

In dit kamertje staat verder geen speelgoed, dus ze komen er overdag ook niet, alleen wanneer ze gaan slapen. Noël slaapt onderin (met uitvalrekje), Elia bovenin. Dat leek me het meest logische, ook omdat ze nu dus allebei in staat zijn om alleen in en uit hun bed te gaan. Aan het bed hangen twee snoeren met kleine lampjes (eentje is paasverlichting, de andere Kerstverlichting ;’)) die ik bij de kringloop vond voor € 0,75. Zo ligt Noël niet in het pikdonker (dat vindt hij niet fijn), maar is het nog wel donker genoeg voor Elia. Perfect.

Wat zijn de voor- en nadelen van samen op een kamer slapen?

Nadelen: eerlijk, ik zie er op dit moment geen. Nul. In de toekomst wel, als ze ouder zijn en meer behoefte krijgen aan privacy. Op dit moment zijn ze echter altijd samen. Zelfs wanneer ze continu ruzie zoeken met elkaar, blijven ze elkaar opzoeken ;-).

Voordelen:

  • doordat ze een kamer delen, blijft de andere kamer (die eerst Elia’s slaapkamer was) ‘over’ als speelkamer.
  • Op libelle.be lees ik dat grotere kinderen een rustgevende factor kunnen zijn voor hun jongere broertjes of zusjes wanneer die bijvoorbeeld bang zijn in het donker of bang om in hun eentje te slapen.
  • Een kamer delen schept een band. Elia en Noël delen nu twee kamers, ook de speelkamer.
  • Het is zo aandoenlijk om ze ’s ochtends, als ze allebei wakker zijn, samen te horen fluisteren en giechelen.

Ik heb vaker ‘leuke’ ideeën voor de kinderen. Sommige ideeën blijken in de praktijk echter helemaal niet goed te werken. Het samen op één kamer slapen doet dat gelukkig wel. We zullen zien wanneer ze zelf aangeven dit niet meer te willen, dan zal ik naar ze luisteren en ze vermoedelijk ook tegemoet komen. Maar voorlopig slapen ze fijn samen!

1 thought on “Samen met je broer(tje) op één kamer slapen. Waarom en hoe we dat doen.

  1. Helemaal waar, hier ook alleen maar voordelen! We gaan t kleinste broertje ook bij zijn broers laten slapen als hij ongeveer 3 is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *