Mijn man is goed in opvoeden. 8 dingen die ik van hem leer.

Op deze prachtige dag, namelijk: mijn verjaardag, wil ik graag M. in het zonnetje zetten. M. is mijn man. En ook mijn steun en toeverlaat. Gelukkig dat we het allemaal samen kunnen doen. Want alleenstaande ouder had voor mij niets geweest. Vroeger was hij een stuk vaker op reis, op pad voor zijn werk. Nu hij in de afgelopen twee jaar alleen maar thuis is geweest, heb ik zijn manier van opvoeden heel goed kunnen analyseren.

Hieronder een lijst met de 8 meest opvallende opvoedingstrekjes die ik van hem zou kunnen overnemen en die ik het meest in hem waardeer.

aylamaagdenberg.nl
  1. Houd de lol erin. Als er iets misgaat, Kobe viel bijvoorbeeld afgelopen week in de modder omdat hij een chocolaatje van de grond wilde redden. Ik ging er paniekerig mee om (lag ook aan mijn bui), maar M. ging lachen en grapte hardop ‘wat ben je nou aan het doen?’. Het resulteerde in een lachbui, niemand vond het meer erg dat er modder van het chocolaatje én van Kobes handen afdroop. Toen Vicky over mijn schoen heen plaste en ik geïrriteerd en zwoegend probeerde om de slotjes van Vicky haar tuinbroek wel droog te houden, lachten Kobe, Vicky en M. (dankzij M.) keihard. Ik werd ook overgehaald en kon de lol er, ondanks de spierpijn in mijn handen en de zweetdruppels op mijn voorhoofd, wel van inzien. Al met al: houd de lol en de humor erin en dan is alles wat luchtiger.
  2. Heb je haast? Ga dan niet harder rijden. Laatst waren we op weg naar mijn ouders. M. reed 100 op de snelweg, we zouden er al zijn en ik vertelde hem dat hij best een paar kilometer per uur harder zou kunnen rijden. Om alsnog op de afgesproken tijd aan te komen. M. gaf daarbij aan: als ik nu 104 of 105 ga rijden, scheelt dat ongeveer 1 minuut, maar dat is het dan ook. Is het niet fijner om ontspannen te laat komen, dan gestrest een minuut te winnen? Helemaal eens. Ook dit kan ik van hem leren dus.
  3. Praktische dingen en huis op orde geven rust in ons hoofd en in ons gezin. Ik heb de neiging om dingen uit te stellen. Dingen die geregeld of schoongemaakt moeten worden. M. is daarbij een goede Yin voor mijn Yang en helpt mij op een maandagavond toch even naar de financiën te kijken in plaats van het uit te stellen tot zaterdagmiddag. Wat voor niemand relaxt is. Goed voorbeeld dat ik kan aannemen dus.
  4. Knuffelen is goed voor je. Ik ben in principe wat terughoudend als het gaat om knuffelen en kriebelen. M. daarentegen vindt dat prettig en laat ook heel goed zien dat het goed voor de connectie is. Als we ’s avonds op de bank niet hebben geknuffeld, voel ik ook echt wel afstand, ja. Hier heeft hij een goed punt dus… Al zegt hij het niet letterlijk: ‘je móét knuffelen’, toch voel ik zijn punt 😉
  5. Neem tijd voor dingen en benoem de moeilijke dingen. Ik heb de neiging over de moeilijke dingen heen te praten, gevalletje kop in het zand. Op een gegeven moment komt het moeilijke toch bovendrijven en blijkt het drijfzand. M. praat dingen uit, belt zijn ouders om dingen uit te leggen of tikt mij aan om iets gevoeligs of iets moeilijks te benoemen.
  6. Neem tijd voor jezelf, het is nodig. Als iemand af en toe uit te spreken dat hij zelf tijd nodig heeft, is M. het wel. Hij durft te zeggen dat hij even niet goed in zijn vel zit (bijvoorbeeld door zijn werk) en vertelt dan dat het bespreken hiervan een goed idee zou zijn. Hij weet soms beter dan ikzelf hoe ik me voel en dat ik tijd nodig heb.
  7. Richting de kinderen is hij communicatief sterk. Als iets écht belang heeft, richt hij zijn aandacht goed naar Kobe of Vicky en dan komt het echt binnen. Als hij boos is, is hij ook daadwerkelijk boos. En dan luisteren de kinderen ook enorm goed. Hij heeft ook een natuurlijk overwicht, maar daar heb ik al eerder een analyse van gemaakt, die lees je hier.
  8. Sportief, je hoofd leegmaken door te bewegen. Blijf actief, maak je hoofd leeg door te sporten of door naar buiten te gaan, door te tuinieren. Ik doe dat meestal ook wel, alleen meestal pas als ik het héél erg nodig heb. M. kan dit al voorspellen of doet dit structureel. Dit grijpt ook terug naar punt 6, maar 8 laat zien dat M. meer ziet in bewegen en goed kan voorspellen dat de goede stofjes vrijkomen bij sporten en dat hij die stofjes goed kan gebruiken.

Ik denk dat het goed is om af en toe dit soort punten op te schrijven en je partner dankbaar te zijn voor zijn of haar sterke kanten. Zo krijg je weer even wat extra waardering voor het yin yang effect waar je als stel, koppel of ouders midden in zit.

Schrijf jij wel eens op wat je in je partner waardeert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *