Stelling: er bestaat geen ‘goede moeder’

Ik denk inderdaad dat er niet één invulling is van een goede moeder zijn. Je hebt cultuurverschillen dus sowieso verschilt de factor ‘goed’ tussen families. Zelfs in één straat heb je gezinnen die andere normen en waarden hebben en iets anders als ‘goed’ zien dan andere gezinnen in diezelfde straat.

Eigenlijk kun je de vraag omkeren: is er ook zoiets als een ‘slechte’ moeder? En wanneer ben je dat dan? Als je dingen die voor de wet verboden zijn? Ja, dan zit je inderdaad ‘fout’. Maar ben je een slechte moeder als je je kinderen nooit bij vriendjes laat spelen? Als je je kind te veel verwent? Ben je een slechte moeder als je bijna altijd weg bent? Ik wil niet zeggen dat ik het met al die tactieken eens ben (absoluut niet), maar deze opvoedingsmanieren zijn wel aan gezinnen zelf en zij bestempelen zichzelf waarschijnlijk als ‘goed’. Wie ben ik dan om naar ‘fout’ of ‘slecht’ van te maken.

Wel denk ik dat veel moeders streven naar een ‘goede’ moeder zijn, dat doe ik ook. Sinds ik deze stelling maakte ben ik wel aan het nadenken over: weet ik wel waar die lat dan ligt, waar ik ‘naartoe’ werk of naar streef? Niet echt, want echt op een rijtje, zwart op wit zetten van de regels ‘wat doet een goede moeder?’ is uiteindelijk erg lastig.

Een toch twijfelachtige YES van mijn kant, want ik denk dat de term ‘goede moeder’ niet echt de juiste term is voor wat mensen er vaak mee bedoelen. Ik denk dat er namelijk vooral ‘doet zo goed mogelijk haar best’-moeders bestaan.

Mooie stelling, juist omdat hij op verschillende manieren te interpreteren is. Net als Frederiek denk ik: er bestaat niet één goede moeder. Er bestaan talloze goede moeders, die toch van elkaar verschillen.

Ik denk dat je eigenlijk (gelukkig) al vrij gauw een goede moeder bent. Als je je kinderen oprechte aandacht & liefde geeft, als je ze soms corrigeert, als je af en toe tijd vrijmaakt voor en bewust nadenkt over hun opvoeding. Daarbinnen is er veel vrijheid om het ouderschap in te vullen zoals jij wilt. Sommige moeders zetten de tv de hele dag aan. Ik zou dat niet doen, maar dat betekent niet dat het dus slechte moeders zijn.

Een slechte moeder ben je volgens mij alleen als je je kind (emotioneel of fysiek) mishandelt of verwaarloost. Verder zijn er wel gradaties in ‘slecht’ of ‘goed’, maar uiteindelijk blijft het – meestal – een subjectief waardeoordeel, gegeven door iemand die zichzelf met de ander vergelijkt. Ik zou zeggen YES: er bestaat geen goede moeder, er bestaan (gelukkig) héél véél goede moeders!

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *