Stelling: knutselen met etenswaren is zonde


Tja, in de basis is het zonde. Je doet iets met eten, wat – dat gebeurt vaak bij een traktatie – maar voor de helft wordt opgepeuzeld en door sommige kinderen helemaal niet. Het ligt er, vind ik, aan hoe goed het wordt opgegeten natuurlijk en of de knutsel ├╝berhaupt bedoeld is om opgegeten te worden. Als het niet om op te eten is, zoals bij een verjaardag, waarom zou je dan eten gebruiken?

Maar: is alles wat we knutselen dan niet zonde? Zonde van het papier, zonde van de stiften die gemaakt worden en de natuurlijke stoffen die hiervoor worden gebruikt, zonde van het licht wat we nodig hebben om bij te knutselen ­čśë Maar in deze luxewereld waar we inleven, vind ik wel heel veel dingen zonde. En kun je op alles wel de stempel ‘heb ik dit wel nodig?’ plakken. Wat het bekende biermerk wel heel mooi heeft verwoord in hun pay-off: Gebruik met mate. Nou, dat geldt wat mij betreft hier ook. Knutsel niet elke dag iets met eten, maar sporadisch? Tja, waarom niet.

Kortom: NO, mits je het dus met mate doet en het uiteindelijk opgegeten wordt, vind ik knutselen met eten niet per se zonde.Aan tafel hebben we 2 regels die heilig zijn. We hebben er wel meer, zoals ‘je blijft op je stoel zitten’, maar daarvan vind ik het niet zo erg als die overtreden worden. Maar (1) je gooit geen eten op de grond en (2) je speelt niet met je eten zijn dus dingen waar ik best wel streng op ben.

Want eten is geen speelgoed en niet iedereen op de wereld heeft te eten, dus het is wat mij betreft echt not done om dat bewust te verspillen. Knutselen met eten zou wat mij betreft dus alleen maar ok├ę zijn als het daarna nog opgegeten kan worden (zoals chipjes aan een dropketting rijgen), ├│f als je knutselt met iets wat anders toch de compostbak in zou gaan. In alle andere gevallen denk ik er net zo over als bij een cake smash: ik vind dat zonde. En ook niet wat ik mijn kinderen zou willen meegeven als ‘normaal’ of ‘leuk’. YES op de stelling dus.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *