Hij komt, hij komt, de lieve, goede én duurzame Sint. Wat mijn kinderen dit jaar krijgen aan tweedehands cadeaus.

Sint koopt steeds vaker tweedehands, koppen de krantenberichten. Een nieuwtje waar ik erg blij van word, want Sint is natuurlijk een echte kindervriend, en waarmee kunnen we onze kinderen nou blijer maken – niet alleen nu, maar ook/vooral in de toekomst – dan met duurzame, tweedehands cadeautjes?

Het aller duurzaamst is natuurlijk helemaal niks kopen. Ik las een mooie reactie op de Black Friday-hysterie (vréselijk vind ik dat fenomeen!): ‘Als je helemaal niets koopt, heb je 100% korting’. Maar een decembermaand met nul cadeautjes gaat mij toch wat te ver. Zelf zou ik er overigens geen enkel probleem mee hebben, maar mijn jongetjes (4 en 6 jaar) zouden wel erggg teleurgesteld zijn…

Ok, ik kocht dus wel cadeautjes. En anders dan de voorgaande jaren gaf ik er dit keer wél geld aan uit, omdat Recycle Sint niet kon doorgaan vanwege de welbekende maatregelen. Ik begon ruim van tevoren al met kringloopwinkels afstruinen (vind ik helemaal niet erg om te doen 😉) en bouwde zo een mooie collectie cadeautjes op. Een paar specifieke dingen vond ik niet in de kringloop, dus die haalde ik via Marktplaats. Benieuwd wat mijn kinderen deze maand (voor Sinterklaas & Kerst) krijgen? Daar gaan we…

Uit de categorie ‘houten speelgoed’: de regenboog van Grimms, een regenboogspel met balletjes, rijgkralen en -letters, een puzzel met letters, een whiteboard met magnetische letters en een matroesjka poppetje.

Het pronkstuk is natuurlijk deze prachtige regenboog van Grimms. Ik had hem al lang op het oog, maar zoiets vind je niet in de kringloop (of je moet wel heeeeel veel geluk hebben – zeg nooit nooit!). Uiteindelijk kocht ik hem na lang wikken en wegen dus op Marktplaats. Ik betaalde er na afdingen € 40 voor. Stiekem heb ik zelf zin om hiermee te gaan spelen en al dit soort leuke dingen ermee te bouwen.

We blijven in het regenboog thema. Toen ik zocht op ‘houten speelgoed’, ‘antroposofisch’, ‘open end play’, ‘Montessori’ en meer van dat soort termen, stuitte ik op dit vrolijke spel. We hebben thuis de kralenplank van Educo, daar deed dit me aan denken. Die set van Educo was overigens ook een relatief dure grap, maar daar is in totaal echt al úren mee gespeeld. Het is de perfecte motorische activiteit voor op een druilerige middag. Ik hoop dat het met deze ook zo zal gaan. Deze was € 25 op Marktplaats.

Gaan we verder in de categorie ‘activiteiten die drukke jongetjes even rustig bezig houden’: houten rijgkralen, een bak met nog meer kralen en letters om te rijgen en een puzzel met letters. Elia leert nu lezen, dat is superleuk! Noël kan niet lezen, maar wel zijn naam schrijven en een paar letters herkennen. De rijgkralen, letterbak en puzzel komen uit de kringloop en kostten samen € 5,95.

Ook een leuk verhaal dit. Deze magnetische letters had ik al eens in de kringloop gekocht (voor € 0,95), maar ik wilde ook graag een bord erbij om ze op te kunnen plakken. Anders konden ze ook wel op de verwarming of op onze prullenbak, maar dat leek me minder geslaagd. Dit bord vond ik bij het grofvuil (ik scan altijd het grofvuil als ik erlangs loop of fiets, je weer maar nooit wat je tegenkomt!). Hij zag er nog netjes en onbeschadigd uit. Thuis heb ik hem afgenomen en nu is hij klaar om mee gespeeld te worden.

Puzzelen is vooral mijn hobby, maar ik vind het ook fantastisch om dit met mijn oudste zoon te kunnen doen. Deze coole insectenpuzzel heb ik helemaal nageteld in de kringloop, want niets is zo irritant als er halverwege achter komen dat je een stukje mist. Hij was gelukkig compleet en mocht dus voor € 2,95 mee naar huis. Het mini-bowlingspel vond ik vooral heel schattig. We hebben hier een mini-tafelvoetbalspel, daar wordt veel mee gespeeld, deze is net zoiets. Hij was € 1,50 in de kringloop.

Spelletjes! YES! Ik ben dol op spelletjes. Stratego wilde mijn vriend graag spelen met onze oudste zoon (ik weet niet eens hoe dat spel moet). Hij vond het op Marktplaats voor 5. Rate-Garten is Duits voor raadseltuin. Dit spel mocht ik gratis meenemen in een kringloop omdat het in het Duits is. Nu ist mein Deutsch nicht so gut, maar dat van mijn vader wel, dus die heeft de gebruiksaanwijzing vertaald. Het klinkt als een leuk spel en zag er nog supernetjes en compleet uit, ik geef een update als wir es haben gespeeld.

Tot slot zijn cadeautjes geen cadeautjes als er niet ook ten minste 1 boek tussen zit. Van De Gorgels hadden we het oranje boek al gelezen (van de bieb), maar deze was steeds uitgeleend. Dus zochten we die ook op Marktplaats en voor € 10 hebben we hem opgehaald. De andere twee kleinere boekjes kocht ik in de kringloop, samen voor € 1,50. Dolfje Weerwolfje is in heel simpele taal, die kan Elia dus zelf lezen, extra leuk! De konijntjestrui is van de meisjesafdeling van de Zara, maar vond ik meteen fantastisch voor Noël. Ik kreeg hem gratis van een vriendin van me, die hem weer van haar buurvrouw had gekregen.

Komen we op een totaal van € 92,85. Ik vind dit zelf een tamelijk hoog bedrag, maar als je bedenkt dat het nog geen € 50 per kind is en dat ze verder het hele jaar door weinig krijgen (ja, op hun verjaardag en af en toe iets kleins van de kringloop), dan valt het mee. Uiteindelijk is geld of het besparen daarvan natuurlijk ook niet mijn grootste drijfveer om op zoek te gaan naar tweedehands spullen. Ik vind het leuk en het is (een stuk) duurzamer dan nieuw. Toch hoop ik dat volgend jaar Recycle Sint weer kan doorgaan, want dat is zo gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *