Een succesvolle drummer of een carrière als acteur. De wensen en dromen die ik inslik.

Je wilt je kind je eigen verloren dromen niet doorgeven. Of tenminste, misschien kunnen we wel vertellen dat we ze deze dromen hadden, maar we moeten ze niet doorpasen en verwachten dat onze kinderen onze dromen overnemen.

Vroeger wilde ik heel veel. Ik wilde vooral succesvol worden, een naam krijgen. Iets van een succesvol actrice bijvoorbeeld. Ik stond huilend bij de musical van Annie, omdat ik zo graag op dat podium had willen staan. En nee, geloof me, ik heb nooit het talent van die roodharige musicalster gehad. En dit zal ook nooit komen.

Maar het heeft wel invloed gehad op mijn jeugd. Ik ging naar audities, wilde graag dat podium op. En mijn ouders stimuleerde mij.

Annie de musical
@ theater.nl

Tja, nee, die carrière is hem dus nooit geworden 😉 Dus hoe zou ik er richting Kobe en Vicky mee omgaan? Als Vicky over een paar jaar vertelt dat ze graag een succesvol drummer wil worden, dan is het minste wat ik haar kan vertellen:

  1. Alles is mogelijk. Maar je moet er hard voor werken. Je komt er niet door er met je vingers naar te knippen. Het is een lang proces en er zijn maar een aantal uitzonderingen van talenten die het simpelweg in hun vingers hebben. Jongens of meisjes die op hun derde al kunnen componeren of zo, dat komt BIJNA NOOIT voor. Het is leuk dat je dat soort verhalen vaak leest of in het nieuws ziet, maar nee, dat is niet (per sé) het verhaal van jou.
  2. Oefenen, oefenen, oefenen. Je moet meters maken. Wil je een succesvolle drummer worden? Dan moet je iedere dag oefenen. Tijd maken om beter te worden, les nemen en iedere dag een half uurtje plannen om meters te maken.
  3. Het is prima om jezelf een doel te stellen, maar leg de lat ook niet te hoog voor jezelf. Net als dat ik mezelf tegenwoordig vertel om eerst iets kleins te publiceren, voor ik het publiceren van een roman nastreef. Bij Vicky zou ik kunnen zeggen dat ze eerst in een band zou kunnen gaan spelen op school. Enerzijds kun je dan ontdekken of je het écht leuk vindt, anderzijds kun je dan in kleine stapjes omhoog.
  4. De mensen die écht beroemd worden? Dat is een uitzondering. Ga er vanuit dat er weinig mensen zijn die het maken. En probeer niet steeds te streven voor die top, maar ook te genieten van de kleine succesmomentjes.

Al met al, denk ik dat ouders er goed aan doen (ik ook) om de verwachtingen van hun kind te temperen. Vertel af en toe eens welke moeite mensen moesten doen om daar te komen en help kinderen om hun talenten te ontdekken.

Talent is meer dan alleen podiumervaring

Én vertel je kinderen eens dat er meer dan alleen het ’talent’ is dat je op televisie op podia ziet. Het mensen goed kunnen verzorgen kan ook een talent zijn. Net als het bouwen van grote torens met lego, of het goed dingen in elkaar zetten (als een kleine uitvinder) of álles van sterrenkunde weten, is óók talent.

Alles wat ik hierboven heb geschreven ga ik mezelf meegeven en proberen Vicky en Kobe mee te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *