Stelling: je hoeft niet veel met je kinderen op te trekken als je er soms echt helemaal voor ze bent


Ik denk dat quality time, oftewel de kwaliteit van de tijd die je met je kind doorbrengt, erg belangrijk is. Het is goed voor elk kind om gezien te worden en om af en toe de volledige, onverdeelde aandacht van zijn ouders te hebben. Dat versterkt zijn zelfvertrouwen en ook de onderlinge band. Niemand zal dat tegenspreken. Maar volgens mij is de hoeveelheid tijd die je in totaal met je kind doorbrengt, dus zonder er voortdurend 100% voor ze te zijn, óók belangrijk. En wordt dat soms onderschat.

Zoals ik het zie, zijn zulke momenten (waarop je dus wel samen maar niet steeds beschikbaar bent) juist ook heel leerzaam voor een kind. Zo leert hij dat papa of mama er is om op terug te vallen als het nodig is, maar tegelijkertijd leert hij ook dat de wereld niet om hem draait en dat hij niet altijd het stralende middelpunt van de aandacht is. Heel gezond, lijkt mij.

NO op de stelling: kinderen hebben meer baat bij een ouder die veel aanwezig is (en die er in die aanwezigheid natuurlijk ook soms – maar niet continu – 100% voor ze is).


Ik denk dat iedereen een andere interpretatie heeft van ‘quality time’. De ene ouder vindt het dagelijks naar school brengen van hun kind hét moment om te binden met hun kind. De andere zoekt dit soort momenten meer op de ‘pieken’, zoals af en toe een zondag de hele dag leuke dingen doen. Ik houd meer van de regelmatige basis. Het ritme, ze naar school brengen, ontbijten, savonds samen eten. En het liefste vermaken ze zich in de time being zichzelf. Op de momenten dat het écht nodig is, ben ik er voor ze. Maar ik hoef niet 100% van mijn tijd te moederen. Wil ik niet en hoef ik ook niet.

Als ouder er voor je kind zijn op de momenten dat het nodig is, en je kind ook laten zien dat je zelf tijd voor jezelf nodig hebt maar er wel voor ze bent…. dat vind ik heel sterk. Ouders die continu bij hun kinderen zijn en ze iedere minuut van de dag vermaken? Tja, het kán, iedere ouder heeft zijn eigen opvoedingsstrategie. Maar zoals de stelling al zegt; het hóéft niet.

Dus ik ben het met de stelling eens. YES, je hoeft niet veel met je kinderen op te trekken als je er soms echt helemaal voor ze bent.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *