Stelling: een kleuter moet om 20.00 in bed liggen

Kennissen van mij klaagden altijd over het niet goed slapen van hun kinderen. Toen ze vertelden hoe laat ze thuis hun kinderen naar bed brachten en dat het altijd gepaard ging met haast, want: ‘Het is dan al kwart over acht en dat is oh zo laat!’ Toen dacht ik: tja, kun je dan niet beter om 19 of 19.30 je kind al naar bed brengen en hem/haar nog even rustig laten worden in bed. Zonder de druk met: ze/hij móét nu slapen.

Dat is dus al heel lang mijn tactiek. Die uiteraard niet altijd werkt, maar waardoor de kinderen wel redelijk chill zijn als ze eenmaal gaan slapen. De druk van ‘je moet nú slapen’ is weg..

Dus mijn eerste reactie op de stelling zou YES zijn; een kleuter moet om 20.00 in bed liggen. Een stelling is er om een reactie uit te lokken en ik moet er ook voor waken dat ik mijn mening niet afzwak en zeg: ‘maar je hébt momenten of kinderen…’. of ‘het is toch ook een beetje NO’… dus dat doe ik dan ook niet. Ik blijf bij mijn YES 😉


Hier, in Nederland, beginnen de meeste scholen zo rond 8.30. Dus de meeste kinderen staan op zijn laatst rond 7.30 op, vaak ook eerder. Wil je kleuter de benodigde uren slaap ‘halen’, dan ontkom je er als ouder dus niet aan om hem op tijd naar bed te brengen.

Mijn mening? YES, een kleuter zou – in een gewone schoolweek, in Nederland – om 20.00 wel in bed moeten liggen. Onze kinderen slapen meestal rond die tijd. Soms ook niet natuurlijk, want het blijven mensen en geen machines (helaas, denk ik soms ;-)), maar het is in elk geval ons streven/de planning. In het weekend of vakanties ligt die bedtijd soms iets later, maar later dan 20.30 wordt het eigenlijk nooit.

Ik ben ervan overtuigd dat een kind die uren slaap echt nodig heeft. Slaap, genoeg daarvan, is ontzettend belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren en genoeg energie te hebben voor alle dingen waar kinderen energie voor nodig hebben. En dat zijn er nogal wat ;-). Een kind dat echt moe is, pakt zijn slaapmoment zelf wel. Ik heb wel eens gehoord van een kleuter die laat naar bed ging (21.00/21.30) en dan na schooltijd een dutje deed. Dat kan ook, al denk ik dat de slaapkwaliteit van een dutje het nooit haalt bij de diepe slaap van ’s nachts. Dus ik sluit me – voor de verandering 😉 – voor de volle 100% bij Frederiek aan: YES op deze stelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *