Stelling: je mag een geheim bewaren voor je kinderen


Hmm, mijn primaire reactie is: neeeee, geheimen bewaren, of eigenlijk liegen, dat kan gewoon niet. Maar in principe doen wij dit als ouders best vaak. Niet alleen op de beruchte vijf december, waar bijna iedere ouder aan meedoet, maar ook in dagelijkse bezigheden.

Denk er even aan dat je als ouder wacht met het vertellen dat je een nachtje weggaat, dat je niet zegt dat je boos bent, dat je als ouder niets zegt over dat er stiekem wél groenten in de overheerlijke pannenkoek zit. Of gisteren zei ik nog dat ik het wachtwoord van de iPad vergeten was, om te voorkomen dat Kobe een spelletje ging spelen.

Dus in de basis denk ik dat het niet oké is om geheimen te hebben voor je kinderen. Het is onze taak om het juiste voorbeeld te geven en liegen hoort daar niet bij. Wel denk ik dat het ook onze taak is om kinderen te beschermen. Ze zijn een spons, ze kunnen snel overprikkeld raken en begrijpen niet altijd alles. Door sommige dingen anders te verwoorden of even te bewaren voor later, beschermen we onze kinderen ook. Maar NO in de basis vind ik het niet oké om geheimen te bewaren voor kinderen.


Is een leugentje om bestwil dan ook een ‘geheim’? Ik las ooit de leuke zin: Je mag een geheim alleen bewaren als het leuk is. Dus als je bijvoorbeeld weet wat je broertje voor zijn verjaardag krijgt, ga je dat niet verklappen. Dat is een voorbeeld van een leuk geheim. Maar als iemand je heeft aangeraakt terwijl je dat eigenlijk niet wilde, is dat geen leuk geheim.

Tegen het leugentje om bestwil zou ik dan ook zeker JA zeggen. Of dat nou hun eigen bestwil of jouw eigen bestwil is. Het lijkt me haast ondoenbaar om de hele tijd de waarheid over alles te zeggen. En het hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van een kind en van hoeveel hij ‘aan kan’. Want, zoals Frederiek zegt, soms laten we ook stukjes weg om ze te beschermen (of om een driftbui te voorkomen ;-)).

Als je je gezonde verstand hierbij gebruikt en je gevoel volgt, zeg ik YES op de stelling: het is oké om een geheim te bewaren voor je kinderen.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *