5x boeken voor het praten met puberzoons

Afgelopen week gebruikte ik Social Media waar ik het het liefst voor gebruik: om tips en adviezen te verzamelen. Van mijn volgers. Kobe is terror de laatste tijd. Hij praat door me heen als ik iets zeg wat hij niet wil horen en zegt dingen als ‘nou en’. Ik ben soms echt van slag door hoe brutaal hij tegenwoordig kan zijn.

NB: Alle foto’s in dit blog zijn gemaakt door (C) Ayla Maagdenberg. Kijk nou hoe mooi ze hem in beeld heeft gebracht.

 1. Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden.
  In dit boek neemt Tischa Neve je niet wetenschappelijk mee door het brein van je kinderen, maar met praktische voorbeelden. Vooral het ‘leuker en makkelijker’ in de titel spreekt me wel aan 😉 Daarnaast gaat Neve ook in op de emoties van ouders zelf en in hoeverre (heel erg!) die meespelen in de opvoeden. Ook wijzelf hebben onze ups en downs. En hoe kun je tijdens een gigantisch slechte bui nog vrolijk opvoeden? Tja, ik hoop dat Neve me hier tips in kan geven. Omdat ik naast de inhoud van het boek Neve ook prettig vond schrijven, heb ik dit boek ook meteen besteld #nospon, maar je kunt hem dus hier ook zelf bestellen.
 2. Luister je wel naar mij – Martine Delfos
  Martine Delfos is een auteur die meerdere keren in de reacties op Instagram langskwam. Het lijkt erop alsof dit boek heel erg geschreven is vanuit de belevingswereld van het kind zelf. En wat me in dit boek aansprak was dat ze aangeeft dat ieder kind een andere mentale leeftijd heeft. Niet ieder kind is zo oud als een cijfer op papier dus. Hier kun je het boek vinden.


 3. Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld
  Deze lijkt me ideaal voor een kind als Vicky, maar ook bij Kobe op zijn tijd. Gevoelig en intens zijn de kernwoorden van dit boek en dat is ook hoe ik Vicky zie en waar – op momenten – Kobe ook onder valt. De schrijfster Eva Bronsveld neemt je mee in hoe je het temperamentvolle van je kind als voordeel kunt gebruiken en zo veel mogelijk die naar boven halen. En dus ook voorkomen dat de nadelen/negatieve momenten de bovenhand krijgen. En ze eindigt, heel interessant, met:

  “Het boek vol handreikingen en tips verandert het kind niet, maar de opvoeder wel.”


 4. Van korte lontjes naar geduldig opvoeden – Carla Naumburg
  Haha, ik vind de ondertitel stiekem een stuk leuker: Anger management voor ouders. Want dat is het ook. Hoe blijf je geduldig en het perfecte/goede voorbeeld als je zelf kookt van woede. Als je zelf geen ruimte hebt om je eigen boosheid te verwoorden, hoe kun je het je kind dan leren? Opvoeden gaat niet over rozen, want het deinst mee in alles wat er in je leven gebeurt. En de schrijfster gaat hier helemaal in mee. Je vindt nog meer informatie én een klein stukje uit het boek hier. En hier is nog een mooie quote van Naumburg:


 5. Jagen, verzamelen en opvoeden – Michaeleen Doucleff
  Deze kreeg ik van mijn lieve steun en toeverlaat tijdens ons trouwen Joske. Het duikt in oude culturen en plukt daar kleine plukjes tips en adviezen uit. Het vette hiervan: ze reisde ook echt met haar dochter naar de Maya, de Inuit en de Hadza om ook in andere culturen een kijkje te nemen. Een conclusie die ik je alvast kan verklappen: er ís een universele, minder strijdlustige manier om je kinderen op te voeden. Echt waar. Hier kun je alvast een eerste stukje lezen uit het boek.

  Al met al: er is genoeg leesvoer over het communiceren en omgaan met je basisschoolkind of puber (of tiener, of welke leeftijd je kind ook is). Ik ga gewoon bij 1 beginnen en werk mijn weg naar beneden.

  Heb je nog aanvulling? Laat het mij/ons dan weten. Graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *