Stelling: een vrouw heeft het recht om zo veel kinderen te krijgen als ze wil.


Ten eerste: ik schrijf vrouw, omdat zij degene is die de kinderen baart. Natuurlijk is het – in de meeste gevallen – een beslissing van twee partners samen om voor een kindje (of meerdere) te gaan.

Ten tweede: ik kwam op deze stelling toen ik het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal las van een Russische vrouw die op 23-jarige leeftijd al 21 kinderen had, die allemaal weinig schelen onderling. Van de eerste is ze zelf bevallen, de rest komt via draagmoeders. En ze wil er nog meer…

Nu komen deze kindjes niets tekort, in die zin dat ze een heel team van nanny’s, muziekdocenten en fysiotherapeuten tot haar beschikking heeft. Ik vind dit toch egoïstisch. Sowieso is kinderen (willen) krijgen iets egoïstisch, maar helemaal in zulke grote aantallen. Waarom zou je dat willen? Het is behalve enorm milieuonvriendelijk ook niet per se goed voor de rest van de wereld: er zijn genoeg kindjes die wachten om geadopteerd te worden…

Na een gesprek hierover met mijn vriend, kwam ik tot de volgende mening: er zou een kindertax moeten bestaan (net als een vleestax die hopelijk ooit ook komt). Ik begrijp dat het moreel lastig is om een vrouw te verbieden nog meer kinderen te krijgen, maar je zou er wel (nadelige) consequenties aan kunnen verbinden. Hoeveel kinderen dan ‘genoeg’ of ’te veel’ is zou per land berekend kunnen worden. Want vergrijzing is natuurlijk niet goed, maar overbevolking evenmin. En 21 kinderen lijkt me echt nooit nodig. NO op de stelling.Tja in principe vind ik niet dat we, zoals in China, mensen mag verbieden een derde, vierde of meer kinderen te krijgen. Iedereen moet zelf bedenken hoe groot hun gezin moet zijn, hoe blij ze zijn met een gezinslid erbij.

Natuurlijk denk ik dat de wereld vol is, en steeds voller wordt. En dat als iedereen besluit 10 kids te ‘nemen’, dat het einde dan snel in zich komt. Want; dat past simpelweg niet. Tot nu toe heb ik veel mensen in mijn omgeving die er 0, 1, 2 of 3 hebben en dat is een prima balans. Ik denk dat we mensen moeten voorlichten in hoeverre het hebben van kinderen impact heeft op de wereld waarin we leven. En zo men bewust maken van het ‘nemen’ van een kind (of een vierde). Maar nee, mensen verbieden nóg een kind te nemen? Dat vind ik niet kunnen… YES op de stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *