8x waarom kamperen de bom is met kinderen

Het was 2016. Kobe was anderhalf en we gingen voor het eerst in een tent. Op naar Scandinavië belandden we in Denemarken. Met een familietent, dat wel. Maar écht donker was hij niet. Om 5 uur werd niet alleen de haan van de boerderijburen wakker, maar ook Kobe. De rest van de camping sliep nog. Rondjes wandelen hielp niet want Kobe bleef maar schreeuwen. Daarnaast had ik ‘s nachts geen oog dichtgedaan, want bij elk kreuntje dacht ik: shit misschien ontwaakt hij de kalme kampeerders hier.

Nee echt een goede eerste kampeerervaring was dit niet. We zijn die vakantie na twee gebroken nachten teruggegaan naar Nederland en in een Landal huisje beland. Toen we met Vicky uit de babytijd waren (vorig jaar), besloten we het er toch op te wagen. Dit keer met een caravan, iets geluidsdichter en donkerder dan een tent. En hoe fijn dat het was! Zo fijn dat we dit jaar weer gingen. Daarom hier even op een rijtje wat ik er zo top aan vind, zeker voor/met kinderen.

  1. Buiten zijn, spelen, blijven, zonder tv-tijd. Heerlijk om op de camping de kindjes lekker te laten fietsen en superweinig binnen te zitten. Tv’s en schermen zijn er simpelweg niet 🙂
  2. Laat naar bed, tot laat slapen. Ja ook dat is wel een vóór- en nadeel. Echt een avond heb je niet zonder kinderen. Maar ze spelen veel nog na het eten en sochtends slapen we met zijn allen uit. Dat was natuurlijk wel anders toen ze jonger waren, maar nu is dat top! Hopelijk wordt het ritme thuis weer zoals normaal..
  3. Wij zitten altijd op een relatief kleine camping. En of we nu in Frankrijk of Nederland zitten, Nederlanders vind je hier grappig genoeg altijd. Rond het zwembad zie en hoor je altijd wel leeftijdsgenootjes en potentiële vriendjes waar Kobe en Vicky mee kunnen spelen.
  4. Knus huisje, zo’n caravan. Hier heb je eigenlijk alles overzichtelijk op een kleine plek. Je hebt echt alles wat je nodig hebt op één plek en komt er dan ook al snel achter dat je alle spullen die je thuis hebt totaal niet nodig hebt. Na zo’n vakantie snap je mensen in een tiny house gelijk. Die begreep ik overigens al wel 😉
  5. Wij zijn in Frankrijk, waar je denkt: oeh lekker weer! Maar dat is helemaal niet zo, niet altijd natuurlijk. Maar toch, omdat je vakantie hebt en in een caravan zit, lijkt het er toch op alsof het lekker weer is. Zelfs als het regent is het onder de voortent mega knus.
  6. Natuur, rust, ruimte. Ja met punt 1 had ik deze natuurlijk al. Maar de natuur die we op de camping voelen en hebben geeft zo veel kalmte. Boomhutten, klimparken, gras om op te voetballen, riviertjes om met keien te spelen, hier heb je dat allemaal..
  7. Spelletjes spelen! We hebben het Vissenspel en een pak kaarten mee. Als het regent hebben we alles mee wat we nodig hebben. Of savonds om vóór het eten een beetje rustig te worden. Alsof je elke avond kerstavond viert en lekker sjoelt of een potje kaarten speelt 😉
  8. Zwembad – we zoeken altijd een camping met een zwembad uit. Dobberen in het water, dingen opduiken, een baby glijbaan af (en Kobe die van de volwassenen), Kobe en Vicky vinden het geweldig. Ik houd zelf helemaal niet van zwemmen, maar zonnen en een boekje lezen langs de kant kan natuurlijk ook (mits je met zijn tweeën bent).

Tja, er blijven nadelen. Douchen moet natuurlijk nog in het gezamenlijke wc- en douche-gebouw en als het hard regent en onweert hoop je dat de voortent het overleeft. (Al heb je dat in een tent nog veel meer). Daarnaast is een caravan (of een tent) krap, maar heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt op een plek: familie, gezelligheid en natuur.Trouwens, wij willen uiteindelijk over op een tent, het liefst eentje die donker genoeg is zodat je niet om 5 uur wakker wordt. Maar de komende twee jaar huren we nog lekker ons meerijdhuisje van De Jong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *