Hormoon of geen hormoon – that is not the question. Anymore.

Yes, ik ben AF van alle hormonen in mijn lichaam. Tenminste, als je de maandelijkse natuurlijke hormonen niet meetelt dan. Toen ik op mijn 23e zwanger wilde worden en ik mijn spiraal eruit haalde, merkte ik dat gelijk.

Ik viel af, ik voelde me vrijer, blijer. Natuurlijk had dat ook te maken met het enthousiasme dat ik toen voelde van het willen en proberen te krijgen van een eerste kindje. Maar overall voelde ik dat de hormonen mijn lichaam hadden verlaten.

Mijn hormoongeschiedenis

2001 – Vanaf mijn twaalfde tot aan mijn eenentwintigste heb ik de Diane pil geslikt. Dit was tegen overbeharing en acné. Yes, al op mijn twaalfde had ik een snor en veel okselhaar en zo. Erg charmant was het ja ;). Er waren op dat moment nog geen baarddragende Songfestivalsterren of zich kwetsbaar opstellende influencers. Dus op mijn twaalfde was haar op je bovenlip nog gewoon simpelweg not done.

2010 – Toen ik eenentwintig was, las ik artikelen over de Diane pil. Het zou kankerverwekkend zijn en veel risico’s met zich meebrengen. Ik werd zenuwachtig en hoorde steeds meer meisjes/vrouwen op me heen die overstapten op de spiraal. Dus toen ik bij de huisarts aanklopte en ik die pilstrip in de prullenbak mocht gooien, was ik al heel snel overtuigd. Ik was te chaotisch voor de pil en bij het Mirenaspiraaltje hoefde ik niet na te denken over de anticonceptie (het zat immers al in mijn lichaam).

2013 – November 2013 besloten M. en ik dat we vader en moeder wilden worden. Het spiraaltje, dat er op dat moment drie jaar inzat, mocht er weer uit. Ik voelde me goed, vrij en ‘clean’. Mijn huid was perfect in die tijd, door het ontbreken van de hormonen, maar ook door de aanwezigheid van de zwangerschapshormonen.

2016 – Eind 2016 wilden ik en M. graag een tweede kindje. Dit keer reageerde mijn lichaam anders op het verdwijnen van de hormonen. Het werd onrustig juist, mijn wangen raakten vol met acné. Dat dacht ik tenminste. Ik kwam erachter dat ik al heel snel zwanger was. Van Vicky. En daar kwam die onrustige huid door. Omdat ik al heel snel een spiraaltje nam na die bevalling, heb ik niet veel kunnen merken van een hormoonvrij lichaam helaas.

En nu. Zijn de hormonen verleden tijd.

Wat ik ervan merk?

  1. Ik ben er mentaal gewoon wat rustiger onder. Het doet me goed dat ik geen onnatuurlijk voelende hormonen in mijn lichaam heb. Iets meer puur natuur dan hiervoor dus.
  2. Omdat wij niet voor een derde willen gaan (lees ook mijn blog hierover), moeten we het wel voorzichtig aanpakken in de slaapkamer. Of waar je ook bezig wilt zijn ;).
  3. Ik heb iets meer buikkrampen vlak voor mijn ongesteldheid begint. Het is nog niet dat ik met een kruik op bed moet liggen, maar die steken zijn absoluut niet prettig, kan ik je vertellen.

Al met al: so far voelt het als een goede keuze.

Ik ben hormoonvrij, yeah!

1 thought on “Hormoon of geen hormoon – that is not the question. Anymore.

  1. Interessant om te lezen! Ik heb jaaaaren de pil geslikt tot ik altijd maar meer en meer migraine kreeg. Een jaar of twee voor ik zwanger werd gestopt met de pil daardoor. En nu na mijn zwangerschap was ik terug begonnen maar dan met de minipil omdat mijn gynaecoloog me angstig had gemaakt om snel terug zwanger te worden. Alleen ben ik na een paar maanden terug gestopt. Ik had om de twee weken menstruatiekrampen en pijn. Nu zonder pil heb ik bijna nergens meer last van. Een beetje kramp tijdens de eerste dag maar daar blijft het bij. Ik voel me ook fijner bij het feit dat ik geen hormonen in mijn lijf heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *