Wat wij onze vierjarige zoon cadeau gaan doen. En tips voor low budget cadeautjes.

Onze jongste zoon wordt vier. VIER. Wat een mijlpaal. Ik schreef het al eerder, maar ik vind de vierde verjaardag de grootste mijlpaal na de geboorte. Benieuwd wat wij hem hebben gegeven en hoeveel we daaraan uit hebben gegeven? Lees snel verder ;-).

“Denk je dat we genoeg cadeaus voor hem hebben?” vroeg mijn vriend. Ik keek hem fronsend aan, maar hij was sarcastisch (gelukkig). We hebben namelijk zes cadeautjes voor hem, variërend van groot tot klein.

1. Een fiets

In principe krijgt Noël gewoon de fietsen die van zijn oudere broer geweest zijn. Dat weet hij, en vinden alle partijen prima. De fiets die Elia gebruikte toen hij leerde fietsen, is echter kapot gegaan (die was toen ook al tweedehands en flink gebruikt). Hem (laten) repareren was prijzig en niet echt de moeite waard, dus hebben we voor Noël een nieuwe geregeld. Ik noem het nieuw, maar dit is ook weer een mooi tweedehands exemplaar. Een stoer fietsje van zijn maat waar hij los op zal leren fietsen. Ik vond het op Marktplaats voor € 5.

2. Een skateboard

We hebben een skateboard voor volwassenen, gevonden bij het grofvuil (haha ik klink echt als een of andere sloeber maar er zitten vaak echt leuke dingen tussen die prima schoon te maken zijn!). Noël vindt het erg leuk om daarop te staan en dingen ermee te proberen. Dus regelden we een kinderskateboard voor hem, waarop hij nog wat meer kan. Deze vond mijn vriend eveneens op Marktplaats voor € 5.

3. Een spelletje

Noël is gek op babydieren. Hij vindt veel schattig en is ook tamelijk verzorgend van aard. Toen ik dit spelletje zag, vond ik het meteen iets voor hem. En het is nog leerzaam ook. Alle kaartjes hebben een voor- en achterkant en dan kun je dus in totaal veel combinaties maken van moederdieren met hun jong en ook de namen ervan leren. Ik vind dit zelf ook leuk! Het spel was € 0,75 in de kringloop.

4. Boekjes

De Borre-boekjes, welke ouder met schoolgaande kinderen kent ze niet? Hier thuis zijn ze in elk geval een dikke hit, vooral bij Noël. En je kunt ze sparen want er zijn er heel veel van. Vrijwel elke avond bij het naar bed gaan, kiest Noël een van deze uit die ik dan voorlees. Borre en het stekelvarken heb ik na 6847255x voorlezen verstopt, want die kon ik echt niet meer zien. Met deze drie erbij kunnen we weer even vooruit :-). Ze waren in totaal € 2,25 in de kringloop (voor alle drie samen).

In totaal hebben we dus exact € 13 uitgegeven aan verjaardagscadeaus waarvan ik bovendien zeker weet dat ze allemaal in de smaak zullen vallen.

Nu is het niet per se mijn doel om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, al is dat natuurlijk wel een fijne bijkomstigheid. Het gaat mij er vooral om dat het echt niet altijd nodig is om alles nieuw te kopen. Dat geldt voor vrijwel alle spullen in het leven. Van keukengerei tot kleding, van meubels tot speelgoed: er is zoveel leuks tweedehands en in mooie staat te vinden! Mijn schoonouders hebben ook al twee dingen van Marktplaats voor hem opgehaald, ik vind dat eigenlijk leuker dan iets nieuws.

Tips voor low budget cadeautjes

Weinig uitgeven en toch iets echt leuks aan je kind(eren) geven? Dan kun je dit proberen:

  • Zoek het tweedehands. Nou wow wat een verrassende tip zeg! Speur rommelmarkten, kringlopen en Marktplaats af voor de beste koopjes. Op Marktplaats wordt overigens ook speelgoed aangeboden dat er echt zo goed als nieuw uitziet. Mij maakt dat niet zoveel uit, ik vind wat gebruikerssporen juist wel hun charme hebben, maar als je dat liever niet hebt kun je dus ook iets vinden dat er ongebruikt uitziet of misschien zelfs wel ongebruikt is!
  • Begin lang van tevoren met zoeken. Het voordeel van verjaardagen is dat ze elk jaar op dezelfde datum zijn, dus je ziet de dag lang van tevoren aankomen. Ook kun je prima maanden voor de verjaardag inschatten wat je kind leuk vindt en er vanaf dat moment dus op je gemak naar zoeken / tegenaan lopen in plaats van op de dag ervoor de Intertoys leeg te kopen (bestaat die nog eigenlijk?).
  • Wees flexibel. Als je per se een kinderfiets met Spiderman erop wilt en een skateboard met een gouden rand, is de kans klein dat je daar toevallig tegenaan loopt of dat je ze met gericht zoeken vindt. Een verlanglijstje maken is prima (handig juist!), maar neem ook genoegen met iets dat in de buurt komt van wat je wilde.
  • Betrek je kind niet (te veel) bij de keuze. Mijn ervaring met kinderen tussen de één en de zes is dat ze a.) alles willen en b.) hun wensen met de dag veranderen. Als ik samen met Elia en/of Noël in een speelgoedwinkel ga kijken, kunnen ze zo 30 dingen aanwijzen die ze willen. Van de helft daarvan weten ze niet eens wat het is en op de andere helft zijn ze waarschijnlijk snel uitgekeken. Ik ben van mening dat je dit als ouder veel beter zelf kunt inschatten. En dan kun je ook flexibeler zijn (zie vorige punt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *