Stelling: een kado van 25€ of meer aan de vriendjes van je kind geven is overdreven


Het geven van een cadeau levert in mijn hoofd altijd een soort error op. Er is een ongeschreven regel dat cadeaus niet te duur, maar zeker ook niet te goedkoop mogen zijn. Bij Sinterklaas is het heel helder, je geeft het publiek een missie mee (“jongens, het cadeau mag tussen de 5 en de 10 euro zijn”). Bij verjaardagen is dit lastiger. Je gaat niet tegen de ouders van vriendjes van vertellen wat ze wel of niet mogen uitgeven.. Toch?

Daarnaast vind ik een cadeau nooit over waarde gaan, in geld dan hè. Het gaat mij altijd om de context, de inhoud of de gedachte erachter. Ik koop net zo graag een cadeau van €2,50 voor een kind, waar hij/zij zeker weten heel erg blij mee gaat zijn. Maar hier zou ik misschien ook €15 euro voor over hebben..

De bedragen die ik noem, noem ik niet voor niets. Als ik een cadeau koop voor vriendjes van Kobe of Vicky (dus dan heb ik het niet over verjaardagen van oma’s, opa’s of ooms/tantes), dan kom ik eigenlijk nooit boven de 15 euro uit. Daar kan ik heel goed een mooi boek of leuk speeltje van kopen. Kortom: YES, een cadeau van 25 euro vind ik overdreven.

Une idée cadeau par jour : notre sélection de cadeaux insolites !


Bij het geven van iets, wat dan ook, gaat het mij meer om de symbolische waarde dan om het geld dat eraan uitgegeven is. Mijn eigen kinderen geef ik steevast tweedehands cadeaus die (dus) een stuk goedkoper zijn dan iets nieuws. Maar zij zijn er exact even blij mee (en het milieu blijer ;-)).

Bij een kinderfeestje van een ander vind ik het toch lastiger. Ik heb er zelf nul moeite mee als Noël of Elia een tweedehands cadeau krijgen (sterker nog: ik vraag er soms expliciet om), maar het is niet de norm. Helaas. Dus koop ik voor vriendjes van mijn zoons toch vaak iets nieuws. Dat eigenlijk altijd rond de tien euro kost. Omdat ik dat wel genoeg vind en omdat ik om me heen zie dat anderen ook zoiets geven.

Natuurlijk moet iedereen zelf weten hoeveel hij uitgeeft aan cadeautjes, maar ik vind 25 euro wat overdreven. Tenzij het bijvoorbeeld de allerbeste vriend van je kind is bij wie hij bij wijze van spreken (of echt) iedere dag thuis speelt. YES op de stelling.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *