Stelling: op een kinderfeestje moet je een programma hebben


Vriendje M. werd vijf. Op zijn verjaardagsfeestje, dat in totaal 2.5 uur duurde, was van alles te doen. Koekhappen, zakspringen (of hoe dat ook heet), cakejes versieren, een piñata kapotslaan… Ik moet er wel meteen bij vertellen dat M. jarig is in de winter, dus de buitenspeelopties zijn dan beperkt. Ik weet wel dat ik echt onder de indruk was van wat ze allemaal geregeld hadden.

Anders dan je misschien van mij zou verwachten, laat ik een kinderfeestje het liefst op zijn beloop. Omdat ik simpelweg geen zin heb om van alles te regelen van tevoren (of op dat moment zelf) en omdat ik geloof dat kinderen elkaar wel bezig houden. Voor Elia’s eigen feest was er dus slechts een globaal plan dat bestond uit taart eten en buitenspelen. Dat kostte net als vorig jaar minieme voorbereiding en ook heel weinig geld.

Dit is geen sneer naar mensen die wel tot in de puntjes voorbereid zijn. Ik vind dat harstikke leuk en ook bewonderenswaardig. Maar nodig? Nee, niet bepaald. Het idee dat er iets bedacht moet worden is volgens mij de typische volwassen kijk erop, dan onderschat je de creativiteit van kinderen. Maar dan heb je het wél meer in de hand en minder kans op totale chaos, wat dan wel weer slim is met 8 kleuters ;-). NO op de stelling.


Ja! Of tenminste, niets moet. Maar het geeft mij wel rust om een planning en indeling te hebben. En volgens mij kinderen ook. Dat ze weten wat er ongeveer gaat gebeuren. En dat hoeven geen grote dingen te zijn. Want de kleine dingen in een vormpje gieten, zoals ijsje eten, taart eten, limo drinken, kado’s geven, stoelendans doen, dat geeft al overzicht.

Maar goed, iedere ouder vindt weer andere dingen fijn. Loslaten is ook een kunst. Dus: NO, het moet uiteraard niet, maar YES, het is wel megachill om een planning te hebben.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *