Steeds minder plastic, minder vlees, steeds meer duurzaam. Een van de weinige trends waar ik wél in meega.

Ik eet nog niet 100% vegetarisch of vegan, dat gaat ook (nog) niet lukken met vleesliefhebbende kinderen en manlief thuis. Ze smeren paté of houden van BBQ. Ik doe mijn best door minder vlees op tafel te zetten. Steeds meer merk ik in ons huishouden dat duurzame producten komen of dat we rekening houden met milieu onvriendelijke dingen.

(c) Ayla Maagdenberg

Het is nog lang niet genoeg. En ook denk ik heel vaak: waar doe ik het voor. Maar om mezelf bewust maken van hoeveel ik wél al doe en toch ook een beetje trots te maken hierop, dacht ik een lijstje te maken. Van vijf duurzaamheids ’tweaks’ die ik nu al doorvoer en vijf die op mijn lijstje staan.

  1. Huishouden – Ik gebruik keukenrollen, maar ben er heel scherp op dat we niet ieder ontbijt zes van die papieren er doorheen ‘jassen’. Bij het huishouden schaar ik naast papiergebruik ook ons watergebruik, de tijden dat we de vaatwasser aanzetten en het koud wassen van onze kleren, hieronder.
  2. Cyclus – Als ik menstrueer gebruik ik normaal gesproken zo’n 5 tot 6 maandverbanden of tampons. Maar nu ben ik sinds kort overgestapt naar de Yoni cup, waar je zo’n 12 uur mee door kan. Dus dan hoef je ook niet te stoeien met het vervangen van de cup op je werk of kantoor. Het zorgt voor minder plastic, maar evenveel rotzooi. Met die andere anticonceptie was ik evenveel aan het stoeien 😉
  3. Zeep – Mijn haar was ik al meer dan een jaar niet meer uit plastic flessen. Via FLOW koop ik blokken met shampoo en zeep, daar heb ik eerder ook een blog over geschreven. Deze lees je hier. Het werkt, het is goed voor het milieu, ik spoel geen plastic door het putje… Nou, zo kan ik nog wel even verder gaan:)
  4. Boodschappen – Ook nog niet al te lang doen wij boodschappen via Picnic en Pieter Pot. Picnic voor de wekelijkse maaltijden, wc-papier en luiers, Pieter Pot voor de lang houdbare spullen (pasta, havermout etcetera). Ik doe de boodschappen zo veel mogelijk in linnen tassen of al eerder gebruikte plastic tassen en we halen iedere week vers vlees en vis bij de foodmarkt (het vlees dat we wél eten). Picnic recyclet de tasjes, of tenminste dat doe ik natuurlijk door ze steeds weer terug te geven. Als M. op zaterdag met Kobe en Vicky boodschappen doet, neemt hij kratten mee en geen tassen.
  5. Vlees – Vroeger stond vlees standaard in mijn boodschappenlijst. Nu eten wij slechts 3 a 4 keer vlees en eten we de andere avonden koken we of eten we vegetarisch. Vis minderen zit daar nog niet bij. We eten best vaak poké bowl en sushi… dat is nog een stap te ver. Mijn streven is om ook dit onder de loep te nemen…
(c) Pieter-pot.nl

Waar we nog aan kunnen werken;

  1. Vervoer – Omdat wij wat verder van onze opa’s en oma’s wonen, reis ik best veel met de auto. Dat vind ik wel jammer. En aangezien het er niet naar uitziet dat dit gaat veranderen (we gaan eerder nog verder weg wonen), weet ik niet hoe ik dit kan oplossen. Puntje van aandacht noem ik het maar.
  2. Boodschappen – nog steeds zijn er veel producten die alsnog in plastic verpakt worden. Soms zo’n paprika of de tagliatella…. Maar ook dat krijg je niet voor elkaar bij de markt, geloof ik.
  3. Restjes in de vriezer – We eten wel vaak twee avonden hetzelfde. Maar meestal vergeet ik eten als er over is, in de vriezer te stoppen. Als we na twee avonden het nóg niet op hebben, moet ik het vaak weggooien. Tja, er moet altijd ergens aan gewerkt worden natuurlijk 🙂

Als het goed is gaat Carms binnenkort een onderwerp op dit blog toevoegen met duurzaamheid. You will see 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *