Stelling: met drie maanden is een baby te jong om naar de crèche te gaan


Zo eens. Maar ook was ik toen Kobe en Vicky 3 maanden waren zo blij dat ik weer kon werken. Ik merkte dat ze toch ook goed gingen op de andere prikkels die ze kregen. Ze waren uitgeput na zo’n dag, maar dat sociale aspect van de crèche vonden ze toch ook wel leuk..

Maar wat nou als ik langer verlof had? Zou ik het dan ook na drie maanden al gedaan hebben? Ik denk het eerlijk gezegd wel.. omdat ik daar veel behoefte aan had. Maar dat ging meer om even ‘niet met een onrustige baby’ samen zijn (want dat was Kobe), dan dat het ging om het werken…

Daarnaast denk ik ook dat het niet erg is als baby’s op wat jonge leeftijd (3/4 maanden) ervaren wat het is om in andere omgeving te zijn naast hun ouders. Dus wat wenuurtjes in de week zouden, vind ik, wel moeten kunnen op de leeftijd van 3 maanden. Maar hele dagen omdat mama nou eenmaal móét gaan werken? Nee dat is niet ideaal.

Als ik terugkijk, zou ik streven naar halve dagen crèche. Hele dagen is voor een 3 maanden oude baby gewoon echt te lang. YES, op deze stelling, maar dus wel met een kleine aanpassing..Deze stelling sluit wat mij betreft aan bij (en is hetzelfde probleem als) de stelling dat het huidige zwangerschapsverlof te kort is. Gelukkig krijgen mannen nu wat langer vrij nadat hun kind geboren is, maar ik blijf bij mijn punt dat 16 weken ‘vrij’ (want écht vrij ben je natuurlijk nooit met een baby) te kort is. De enige reden dat baby’s al met drie maanden naar de crèche gestuurd worden, is omdat de ouders dan weer moeten gaan werken.

YES, ik vind drie maanden absoluut te jong om naar de crèche te gaan. Of om uit logeren te gaan of wat dan ook te doen waarbij een baby een x aantal uren van zijn moeder gescheiden wordt. Baby’s willen geen sociale contacten opdoen, ze willen niet samen spelen met andere kindjes en ze willen ook niet verzorgd worden door mensen die ze niet of nauwelijks kennen.

Alle voordelen die ik aan de crèche zie voor oudere kinderen (want die zie ik dan wel degelijk!), gaan voor een baby van drie maanden nog – lang – niet op. Die zou het liefst de hele dag op zijn moeder of vader liggen slapen, met af en toe een schone luier en wat melk. En wat mij betreft zou de baby, maar ook de ouders, daar ook alle mogelijkheden toe moeten krijgen.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *