Stelling: je kinderen precies hetzelfde aankleden is slecht voor hun identiteitsbesef

Ik kwam op deze stelling toen de jongens een paar dagen geleden voor het eerst in hun leven precies hetzelfde kledingstuk aanhadden (in een andere maat natuurlijk – zie foto). Zelf waren ze door het dolle heen. Niet alleen bij het eenmaal aandoen van de trui, ook al bij het tot de ontdekking komen dat ze dezelfde hadden.

Zelf vond ik het wel grappig, voor een keer, maar ik zou ze niet structureel hetzelfde kleden. Waarom niet? Omdat ik het een fijn idee vind dat ieder kind dingen heeft (speelgoed, kleren, vriendjes) die echt ‘van hem alleen’ zijn, dus niet ook van zijn broertje of zusje. Ze moeten al zoveel delen (‘samen delen’ is een veelgehoorde zin hier), dat hoeft wat mij betreft niet ook nog met hun kleding.

Maar zelf vonden ze het dus hartstikke leuk (voor een keertje – ik weet niet hoe ze zouden reageren als dit elke dag was). Dus ik zie er verder geen kwaad in. En kan me ook goed voorstellen als ik een tweeling (of drieling – sta me bij!) zou hebben, dat ik ze dan wel hetzelfde zou willen kleden. Of in elk geval hetzelfde truitje maar dan in een andere kleur ofzo. Want dat staat gewoon zo schattig. Zijn ze eenmaal groter, dan zou ik ze altijd zelf hun outfit laten kiezen.

Maar slecht voor hun identiteitsbesef? NO, dat denk ik niet.

Wat een bijzondere gedachte. Ik denk juist dat het gevoel dat je bij een groep, bij een clan hoort, heel goed voor kinderen is. Als ze hun broer of zus met dezelfde trui zien als die zij hebben, dan lijkt me dat alleen maar vertrouwd voelen.

Een eigen identiteit ontwikkelen is heel belangrijk. Wie ben ik, waarom vind ik bepaalde dingen, wat wens ik van anderen? Wie heb ik in mijn omgeving en hoe kan ik anderen vragen om hulp? Maar toch denk ik dat er meer is dan kleding die je identiteit bepalen. Dat zit hem in uiterlijk, in het gevoel hebben iets te willen, in terugkerende dingen te herkennen (ik houd heel erg van naar school gaan), in je fijn voelen bij bepaalde vriendjes et cetera. Natuurlijk is dat ook gelinkt aan kleding. Als jij als ouder je kinderen forceert dezelfde kleren aan te doen en je kindje nooit leert zelf te kiezen, zelf na te denken over welke outfit ze zich prettig in voelen, dan heeft dat wel weer een link met hun identiteitsbesef. 

Maar overall: NO, ik denk niet dat als je je kinderen precies hetzelfde aankleedt, dat dit dan per se slecht is voor hun identiteitsbesef.

Benieuwd naar onze reactie op andere stellingen? Lees ze hieronder: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *