Wat Vicky haar tekeningen zeggen.

Alweer even geleden blogde Carmen over tekeningen. Wat zegt een poppetje zonder ogen of een dier zonder benen over je kind en over het welzijn of de ontwikkeling van je kleintje?

Vicky is sinds kort meer aan het tekenen dan alleen cirkels, vierkantjes en gekke krabbels. Er worden krabbetjes, spoken, gekke olifanten en nog veel meer getekend. Daarom heb ik de poppetjes analyse van Carmen maar even op Vicky haar ‘mensen’-tekeningen gelegd. Erg interessant en totaal logisch in het plaatje (blijkbaar!)

Tekening Vicky op 20/3/2021

Het tekenen van poppetjes en de details houdt in dat kinderen zich bewust worden van de functies van zijn lichaamsdelen. Bijvoorbeeld: het kind hoort, en weet dat dit gebeurt met de oren. Op de tekening hierboven zie ik duidelijk armen en benen. het onderste poppetje heeft nog oren, maar de mond ontbreekt..

Het lijfje: Het lijfje is gesloten; wat in Carmen haar blog te lezen is, is dat kinderen dan waarschijnlijk zindelijk zijn (klopt). Grappig detail: jongens tekenen hun eigen lichaam vaker als vierkant, en meisjes als ovaal. Die van Vicky zijn toch echt vierkant šŸ˜‰ Daarnaast betekent een gesloten lijfje ook vaak dat lichamelijke inhoud letterlijk vastgehouden kan worden en legt weer een connectie met het onder controle houden van psychische impulsen onder controle te houden en spanning verdragen. Nou, dat klinkt alvast goed:)

Geen nek of kleren: Een nek op poppetjes en kleren, dat tekenen kinderen vaak pas als ze zes zijn. Ook op Vicky haar tekeningen missen die inderdaad.

Oren: Nadrukkelijk grote oren kunnen betekenen dat het kind graag meeluistert, bijvoorbeeld naar wat volwassenen met elkaar bespreken. Vicky is gigantisch nieuwsgierig dus het verbaast me niets dat het poppetje – dat wel af is – relatief grote oren heeft, ja…

Ogen: worden eigenlijk als de spiegel van de ziel gezien. Ik zie grote, ronde en wederom nieuwsgierige ogen, die van alles van de wereld zien en willen zien. Ɖn willen snappen.

Tja, en wat ik in de tekeningen hierboven zie. Een spin, een sinterklaas mijter en een soort achtbaan..? Wat zie jij erin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *