Als de kat van huis is, dansen de muizen. Wat ik doe als mijn kinderen slapen.

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Als de kinderen slapen, dans ik op tafel!

Nee, ok, ik dans zelden (op tafel dan – in de sportschool wel!). Maar de avond is wél een van mijn favoriete momenten op de dag, omdat ik dan helemaal zelf kan kiezen wat ik wil doen. Natuurlijk kan ik ook doen wat ik wil wanneer de jongens om me heen drentelen, maar die opties zijn beperkt en ik word geregeld onderbroken. Helemaal niet erg, maar na een hele dag werken en/of bij de jongens zijn, ben ik vaak blij als ze slapen.

Wat doe ik dan? Nou, hou je vast, want dit wordt spannend:

 • Opruimen.
  Probeer ik meestal al gedaan te hebben voordat ze naar bed gaan, maar soms lukt dat niet. De laatste speelgoedjes van de vloer rapen, de vaatwasser aanzetten, dat soort kleine klusjes doe ik dan dus. Ook breng ik vaak het vuilnis, karton, papier en plastic weg (jaja ik zei toch dat dit spannend zou worden!), omdat ik het fijn vind ’s avonds nog even buiten te zijn geweest. Dan heb ik het bovendien weer lekker warm als ik binnen ben. Sterk staaltje psychologie hoor dit…
 • Tv kijken.
  Ik ben geen grote tv-kijker van mezelf, ik houd zoals vaker gezegd meer van stilte ;-). Maar ’s avonds vind ik het wel fijn om even op de bank samen met mijn vriend iets te kijken. Gelukkig zijn er wel wat series die we allebei leuk vinden (Atypical, Unorthodox, The Queen’s Gambit, Narcos, Homeland, Casa de Papel, After Life, Sex Education en nu Borgen). Hij is ook de beroerdste niet dus kijkt soms ook met mij mee naar een of andere romantische serie :-).
 • In bad gaan.
  Er is weinig zo fijn in het leven als in bad gaan. Dat vind ik echt. Helaas is het niet bepaald milieuvriendelijk en dat is dan ook meteen de enige reden dat ik niet dagelijks in bad ga. Want als het aan mij lag, ging ik elke dag. Twee keer per dag. Soms zie ik hele Instragramwaardige foto’s van mensen die met een glas wijn, een E-reader, kaarsjes en radiomuziek in bad gaan en dan gaan lezen / wijn drinken. Ik doe niets van dat al, alleen dobberen. Nu ik er alleen al over schrijf wil ik er weer in!
 • Lezen.
  Jaaa deze kon natuurlijk niet ontbreken in mijn standaard avondritueel! Op het in bad gaan na is dit mijn favoriete onderdeel van elke avond. Er was een tijd dat ik te moe was om te lezen (hoe erg is dat!), maar tegenwoordig lees ik elke avond zeker een halfuur voor het slapen gaan. Vaak ook langer, omdat ik de tijd vergeet. Met een lampje onder de warme deken, niets meer aan doen. Momenteel lees ik The Vanished Half van Brit Bennett, en daarvoor las ik Homegoing van Yaa Gyasi – aanraders! Hierna ligt Zondagsleven van Judith Visser klaar om gelezen te worden.
 • Vroeg slapen.
  Tot slot: slapen. ‘Slaap als de baby slaapt’ gaat hier niet meer op omdat ze geen baby’s meer zijn, maar té lang wakker blijven terwijl zij slapen vind ik zonde van mijn slaaptijd. Want ik hecht veel waarde aan (goed) slapen, des te meer sinds ik een zoon kreeg die niet zo van het doorslapen is. Dus dan is elke minuut mooi meegepakt.

Tot zover mijn spannende avondritueel! Toen ik nog geen kinderen had, zag het er trouwens ongeveer hetzelfde uit, alleen dan was het geheel opgeschoven naar een paar uur later ;).

2 thoughts on “Als de kat van huis is, dansen de muizen. Wat ik doe als mijn kinderen slapen.

 1. Heel herkenbaar 🙂 en leuke boekentips, ik heb ze meteen op m’n ereader gezet! Is er nog ruimte voor een volwassen boeken rubriek op deze blog? 😄

  1. Hey Anneke, wat leuk, ik zat er toevallig gister aan te denken of iemand daar op zat te wachten. Maar in elk geval wel 1 persoon dus. Hij komt eraan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *