Stelling: of je kind doorslaapt of niet is vooral een kwestie van geluk

Ik denk dat er veel factoren meespelen of een kind goed slaapt en dus doorslaapt. Als je kindje een onderliggend probleem heeft, zoals verborgen reflux, is er wel sprake van pech.. maar bij een een ‘normaal’ kindje in ‘normale’ omstandigheden denk ik dat goed slapen een kwestie is van onder andere tijd. Je kindje moet zich fijn gaan voelen in deze wereld, na negen maanden warm en veilig in de buik. Er gaat tijd overheen, voor een kindje zich vertrouwt genoeg voelt, zich prettig voelt in zijn eigen kamertje of zijn eigen bed. 

Daarnaast zijn rust, ritme en routine een groot onderdeel van slaapgedrag. Als jij volledig op de signalen van je kindje afgaat en je kindje het allemaal heel onvoorspelbaar vindt wanneer hij naar bed moet, en jij alles ‘maar op zijn beloop laat’, dan kan ik me voorstellen dat het moeite kost om hem dan uiteindelijk wél een fijn slaapruimte aan te leren. En dus door te slapen. Herkenning helpt bij kindjes en dit is ook zeker geen kwestie van geluk, maar ‘investeren’ van tijd en energie. 

Maar zoals ik al zei, soms hangt het ook af van  externe factoren. Sommige gezinnen hebben écht pech als het gaat om slaapgedrag. Als je bijvoorbeeld als ouder niet lekker in je vel zit, of er zijn andere omstandigheden waardoor je kindje zich niet fijn voelt en daardoor minder of niet (door)slaapt. Ja, dat is wel enorme pech.

Overwegend is mijn mening nog steeds: NO. Of je kindje doorslaapt ja of nee, is niet alléén een kwestie van geluk (of pech), al kan dit het zeker van grote invloed zijn.

Haha. 4,5 jaar geleden had ik absoluut met een dikke NO gereageerd. Maar dat kwam omdat ik toen (1) goed doorslapend kind had. De tweede keer, nu zo’n 3.5 jaar geleden, deed ik zelf exact hetzelfde. Maar met veel minder effect. Waar ik een tijdje geleden nog hoopvol schreef dat mijn zoon van 3,5 jaar nu echt vaker door begon te slapen, daar zitten we nu weer in een slaaprecessie met meer onderbroken dan doorgeslapen nachten.

Zeker, sommige dingen helpen mee. Een voorspelbare avondroutine, een bedtijd die elke avond op dezelfde tijd is, en in ons geval ook samen slapen (of in elk geval: in slaap vallen) in zijn bed. Ik wil niet weten wat er was gebeurd als we al deze dingen niet gedaan hadden…

Maargoed, we doen (en deden!) ze dus wel. En toch slaapt hij niet door. Terwijl zijn grote broer al vanaf een paar maanden doorsliep en ook nu nog zelden wakker wordt ’s nachts. Waar zit dat hem dan in hè? Noël zelf heeft geen verklaring, als ik hem vraag waarom hij wakker wordt dan zwijgt hij in alle talen of ontkent hij het. En geef hem eens ongelijk, dat zou ik ook doen.

Ik denk dat het hem hierin zit: elk kind is anders. Je hebt goede slapers, minder goede slapers, slechte slapers en extreem slechte slapers. Sommige kindjes kunnen de slaap niet goed vatten door jeuk (eczeem), doordat ze moeite hebben met prikkels verwerken, doordat ze simpelweg minder slaap nodig hebben (zo is het ook bij volwassenen – Noël hield bijvoorbeeld al voor zijn tweede verjaardag op met overdag slapen), doordat ze bang zijn of weet ik veel welke redenen er allemaal nog meer kunnen zijn.

Mijn mening: YES, of je kind doorslaapt hangt van allerlei factoren af, maar is toch vooral een kwestie van geluk – of dus pech – hebben.

Benieuwd naar onze reactie op andere stellingen? Lees ze hieronder: 

2 thoughts on “Stelling: of je kind doorslaapt of niet is vooral een kwestie van geluk

  1. Ik denk altijd: als volwassen persoon slaap je ook niet de hele nacht door. De nachten dat mijn blauwe slaapbalkje in mijn Fitbitapp niet onderbroken wordt door rood kan ik op 1 hand tellen. Het is echt super normaal om niet door te slapen en zeker voor een kindje. Die moeten dat ook echt leren. Vind het altijd gek dat we ‘volwassen’ dingen verwachten van baby’s en kinderen die we zelf niet eens waar kunnen maken. Ik denk dat het ook vooral geluk is als je kindje geen last heeft van andere dingen.
    Interessant wel, ik ga eens kijken bij de andere stellingen 🙂

    1. Hoi Irene! Helemaal eens. We verwachten veel te veel van ze. Ook wij liggen af en toe wakker, of slapen wat lichter.. 🙂 Ben benieuwd wat je van de andere stellingen vindt, Liefs, Frederiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *