Stelling: ouders moeten zelf kunnen bepalen wat ze als betrokkenheid op hun school doen

Reminder: zou je zo lief willen zijn om onze lezersenquête in te vullen? We hebben al veel zinvolle antwoorden binnen, waarvoor dank, maar hoe meer hoe beter!De instructie was twee A4-tjes lang. We moesten een muziekinstrument maken en ouders kwamen op de ‘crea bea’ what’s app groep met hele kunstwerken. Een tamboerijn met stoffen vosjes erop geborduurd of eentje waarbij de naam er volledig van boven- tot onderkant op genaaid was. Zat ik dan met mijn drie kleuren touwtjes en nul inspiratie. De avond voor het inlevermoment heb ik dan wel iets kunnen knutselen.

Ik geloof echt dat iedere ouder ergens anders goed in is. Handarbeid is nooit mijn sterkste kant geweest. Laat mij maar het lokaal opruimen of voorlezen. Ik geloof in ouderbetrokkenheid, denk ook dat dit een must is voor ouders om te snappen en te weten wat er in de klas gebeurt (en wat niet). Ik denk ook echt niet dat ze betrokkenheid moeten minimaliseren, maar dat ze ouders in hun kracht moeten zetten. Laat een vader over zijn beroep vertellen of stelten maken als hij een klusser is en laat mij dan lekker opruimen :).

Overall: YES, ouderbetrokkenheid niet minimaliseren, maar relevanter maken :).


We hadden de nodige discussie over deze stelling. Ik zei namelijk: maar dat is toch al zo? Je hebt als ouder al keuze uit wat je kunt doen als je wilt meehelpen op school. Je kunt het klaslokaal opruimen of juist optuigen voor Kerst, je kunt in de oudercommissie of -raad plaatsnemen, je kunt luizenmoeder of voorleesouder worden. Of klassenouder. Of een mix van het voorgaande. Of je kunt helemaal niets doen.

Uit Frederieks voorbeeld begrijp ik dat zij een verplichte taak opgedragen heeft gekregen (waar ze niet per se op zat te wachten). Dat is mij persoonlijk nooit overkomen. Gelukkig maar, want ik zou daar ook niet op zitten te wachten. Ik snap het nut van een dergelijke opdracht ook niet echt, want is het doel niet juist dat kinderen zelf iets maken of leren maken?

Hoe dan ook: YES op de stelling, maar bij ons op school is dit dus al zo.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *