Gefaald of gelukt? Een terugblik op mijn goede voornemens van 2020.

Een jaar geleden schreef ik een blog vol goede voornemens voor 2020. Niet wetende dat dit jaar zo anders zou verlopen dan de rest van de jaren tot nu toe. Gelukkig hadden bijna al mijn voornemens te maken met veranderingen in mijzelf, ofwel in mijn omgang met de jongens. En kon ik ze dus prima afvinken – ook in Coronatijd. In de terugblik bekijk ik vandaag per goed voornemen of het gelukt is of niet – en waar dat dan aan ligt.

1. Vaker iets ‘geks’ doen of anders dan anders.
Ik wilde bijvoorbeeld een pyjamadag houden of een bioscoopavond met popcorn. Nou, een hele dag in pyjama hebben we niet gered, maar zeker wel veel ochtenden dus dat telt ook. Een heuse bioscoopavond met popcorn en m&m’s en een logeerpartijtje was er wel :-). Verder deden we weinig ‘geks’, maar ach, ik ben gewoon niet zo’n gekke meid ;).
Dit voornemen is 50% geslaagd.

2. Wat minder streng voor mezelf zijn.
Wat minder schuldgevoel ervaren en het mezelf wat makkelijker maken. Nou, daar heeft Corona héél goed bij geholpen. Zoveel tijd thuis met de jongens heeft me automatisch helpen onthaasten, en daarmee kon ik vanzelf dingen wat meer loslaten. Ik ben heel tevreden over deze verandering!
Dit voornemen is 100% geslaagd.

3. Meer knutselen
Mmmmm ja, ik blijk gewoon niet echt een diehard knutselmoeder te zijn. En mijn lichte smetvrees helpt in dit opzicht ook niet echt mee want ik wil gewoon niet overal lijm of glitters of zulk soort dingen die onvermijdelijk gebeuren als mijn kinderen gaan knutselen. We hebben wél heel veel geverfd en gekleurd (dat telt ook wel vind ik!) en gestempeld.
Dit voornemen is 50% geslaagd.

4. Vaker afspreken / meer tijd vrijmaken voor vriendinnen.
Vaker afspreken is om voor de hand liggende redenen niet gelukt, maar meer tijd vrijmaken voor dan wel weer. Juist omdat we elkaar minder kunnen & mogen zijn, merk ik dat ik vaker contact (via social media of WhatsApp) met vriendinnen zoek. Niet dat ik daar dan bewust tijd voor ‘vrijmaak’, maar ik héb gewoon veel meer vrije tijd en dus ook tijd voor hen.
Dit voornemen is 50% geslaagd.

5. Meer borrelen met de kinderen.
Hier heb ik bewust mijn best voor gedaan en ik kan dan ook melden dat dit heel goed gedaan is. Zeker niet dagelijks, maar wel vaak maakte ik een uitgebreide borrelplank voor ze met blokjes kaas, plakjes (vega)worst, druiven, olijven, wortels, paprika en andere dingen die ze lekker vinden. Dat het maken daarvan 10 minuten kost en het opeten 1 minuut, neem ik dan wel voor lief.
Dit voornemen is 100% geslaagd.

6. Meer muziek.
Ja, ook deze kan ik afvinken. Al is dit deels ook te danken aan mijn vriend (mijn verloofde bedoel ik ;)) die ook veel thuis was en die graag en vaak muziek luistert. Maar ook heeft Elia nu een radio op zijn kamer en blijk ik zelf best fan van Kinderen voor kinderen, want jeugdsentiment.
Dit voornemen is 100% geslaagd.

7. Time-out voor mezelf.
Ook gelukt. Ik ben zelden zelf echt de kamer uit gegaan, maar het lukt me tegenwoordig steeds beter om het hoofd koel te houden wanneer de jongens in alle staten zijn. Waarschijnlijk ook omdat zij zelf veel minder vaak in alle staten zijn. Noël heeft veel minder driftbuien, ze maken zelden knallende ruzie, en dat maakt de momenten waarop zoiets wél gebeurt ook veel beter te handelen. Dus ja, dat dit gelukt is, is net zo goed hun eigen verdienste als het mijne.
Dit voornemen is 100% geslaagd.

8. Omdenken
Is wel gelukt, maar ook dankzij hen. Zie het vorige punt. Al is het misschien te makkelijk om te zeggen dat het allemaal dankzij hen is – zij reageren op hun beurt ook weer op mijn stemmingen en gemoedsrust. Als ik kalm ben en blijf, worden zij ook weer sneller kalm. Hoe dan ook: check.
Dit voornemen is 100% geslaagd.

Het wordt bijna een beetje saai zo, hè? Ik kan er 5 van de 8 afvinken, en die andere drie ook half. Geen slechte score. In 2021 wil ik verder op dezelfde voet: nog wat meer ontspannen, nog wat minder stress. Om daarmee te beginnen dit jaar dus ook geen lijst met goede voornemens. Ik ga gewoon zo door, want het gaat heel goed. En in 2021 gaat Noël naar school, dan heb ik gewoon twee kinderen op de basisschool, wow! Ik denk dat dat wel wennen wordt, maar ik kijk er ook erg naar uit. Twee ochtenden per week ben ik dan helemaal vrij! Dat heb ik al vijf jaar niet meegemaakt. Mijn enige goede voornemen is om daarvan te genieten, ik gok zo dat dat wel gaat lukken ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *