Voel jij je de ‘vrouw van’, of ‘moeder van’?

Tja, mijn vraag als titel zegt het eigenlijk. Die verandering van vrouw naar moeder brengt heel wat voor- en nadelen met zich mee. Maar welke van de twee je ook kiest; een verandering is het zéker.

Als je moeder wordt, komt je leven in een stroomversnelling, of eigenlijk staat alles wat je als vrouw ervoor deed even on hold. Alles wordt voorspelbaarder, je wordt minder impulsief, je prioriteiten worden duidelijker. Maar ook: de invulling van je me-time versus kind-time verschuift ook van 100% voor jezelf kiezen naar, nou, wat zal het zijn, 25% you, 75% them? 😉

Wat zijn nou signalen om te herkennen dat je de ‘vrouw van’ aan het loslaten bent?

1) Je vergeet tijd te maken voor elkaar, samen te eten, af en toe dus ‘date-night’ in te plannen.

2) De gesprekken beperken zich tot ‘wie haalt de kinderen op?’ en ‘Ik heb vanochtend een call, kun jij met de kinderen zijn?’

3) Bij speciale gelegenheden zoals kerst of verjaardag, kleed je jezelf niet meer aan/maak je jezelf niet meer op, zoals je vroeger zou doen. Alle keuzes die je maakt, worden gemaakt met de kinderen in je achterhoofd.

De hamvraag is natuurlijk: is dit nou echt erg?

Misschien voelen sommige vrouwen zich wel veel meer moeder dan vrouw? En word je gewoon, nadat je kinderen hebt gekregen, moeder en laat je de vrouw in jezelf langzamerhand los. En pak je die pas weer terug wanneer je kinderen uit huis zijn?;)

OK, ik kijk nog even naar mezelf. Ben ik echt de vrouw in mezelf kwijtgeraakt, of ben ik die misschien juist weer langzamerhand aan het terugvinden? Ook ik vergeet (zeker nu tijdens Corona) date nights in te plannen, haal de haren onder mijn oksels en van mijn benen er niet altijd af. Ook ik bedenk me soms plotseling dat ik al veel te lang mijn hakken niet aan heb gedaan, of make-up op heb gehad.

En nee, dat is echt niet erg. Zoals ik vaak in blogs heb kom ik aan het einde van een blog achter een totaal achter een andere conclusie dan ik in eerste instantie dacht. En degene na bovenstaande is:

We kunnen niet al deze rollen spelen. Verwacht je van jezelf dat je én een huishouden met twee kinderen up en running houdt en óók nog eens je vriend begeert, jezelf elke dag opmaakt, altijd in mooie kleren rondloopt en ook nog eens altijd energiek, blij en ruimte voor gesprek hebt? Dan heb je écht te hoge verwachtingen van jezelf.

Je kunt niet alles tegelijk zijn en willen. Laten we vanaf nu de tropenjaren ook écht even die tropenjaren zijn. Erna zien we wel weer verder. Je vergeet écht niet wat het is om vrouw te zijn hoor, écht niet 🙂

2 thoughts on “Voel jij je de ‘vrouw van’, of ‘moeder van’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *