Stelling: Corona is slecht voor de hechting van jonge kinderen


Slecht of juist goed? Ik vermoed dat veel jonge ouders thuis zijn in deze Corona tijd en dat het hele ‘coconnen’ waar baby’s zo blij van worden nu juist mogelijk is.

Dat de hechting dan juist minder wordt, is in mijn beleving dan juist ongeloofwaardig. Misschien kunnen kinderen zich dan moeilijk aanpassen aan nieuwe schoten, armen van  oppassers, opa’s en oma’s of vrienden. Omdat we tijdens Corona natuurlijk de variatie hierin zo minimaal hebben gehouden. De hechting naar de omgeving naast het eigen huishouden zal dan lager zijn.

Maar overal denk ik dat de hechting bij kinderen tijdens Corona juist sterker is of kan zijn. NO dus op deze stelling. En dan ga ik nú Carms haar reactie lezen 😉


“Heb je je mondkapje, mama?”. Een zin die mijn kleuter soms zegt als we naar het winkelcentrum gaan, en die voor hem inmiddels de normaalste zaak van de wereld is. Hij begrijpt dat er een virus is, al weet hij verder natuurlijk niet precies hoe en wat, en dat mondkapje is voor hem inmiddels net zo vanzelfsprekend als de tas die we meenemen. Is dat een slechte zaak? Denkt mijn zoon nu dat de hele mensheid continu op zijn hoede is, bang om ziek te worden? Volgens mij niet zo, hij is er gewoon niet zo mee bezig. Oudere kinderen misschien wel, maar in zijn jonge kinderleven neemt hij de dingen zoals ze komen.

Ik denk dat een kind, hoe jonger dat kind is, emoties vooral meekrijgt van zijn ouders. Als jij als ouder bang en gestrest bent, voelt je kind dat heus wel. Maar de keerzijde is ook waar: als je rustig blijft en het positieve van de situatie in kan zien, is er voor een kind ook weinig aan de hand. Het is natuurlijk wel degelijk anders dan anders. Mensen houden afstand tot elkaar, en waar ik vriendinnen anders zou begroeten met een kus of een knuffel, zwaaien we nu wat onwennig naar elkaar. Maar de belangrijkste hechtingsrelatie die een kind heeft, is die met zijn ouders. En Elia en Noël raak ik nog exact even veel aan als voor Corona. Mogelijk nog wel meer, want we zijn nu hele dagen samen. Bovendien zit hechten ‘m niet alleen in fysiek aanraken. Hechten is ook aandacht voor elkaar hebben, reageren op elkaar, elkaars wensen respecteren. Al die dingen kunnen ook nu nog. Dus NO, volgens mij is dit virus niet slecht voor de hechting.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *