Stelling: schoolzwemmen moet weer ingevoerd worden


Mijn zwemdiploma A heb ik gehaald bij schoolzwemmen. Eens per week fietsten we met de hele klas, de juf en wat ouders die meegingen als extra hulp, naar het zwembad in de buurt. Eenmaal daar werden we losgelaten. Eerst in het ondiepe, en later werden we ingedeeld in groepen: zij die al (een beetje) konden zwemmen, mochten naar het volgende bad. Nu, als ouder/juf, denk ik vooral: wat een organisatie. En wat kost dat veel tijd! Al die kinderen mee op de fiets, en dan maar hopen dat iedereen zijn zwemkleding bij zich heeft. Met z’n allen omkleden, steeds tellen of er niemand ontbreekt, goed opletten dat er niet per ongeluk tóch een kind dat niet kan zwemmen in het diepe springt etc. Ik krijg al stress bij de gedachte eraan.

Toch vond ik het als kind nooit stressvol, maar alleen maar leuk. Nou ja, het baantjes zwemmen niet per se, want het was een behoorlijk groot zwembad dus voor mijn gevoel kwam er geen einde aan die banen, maar na afloop van de les mochten we altijd ‘vrij zwemmen’, wat in de praktijk neerkwam op twintig keer van de glijbaan. Los van dat het gezellig is om dat wekelijks met je vriendjes en vriendinnetjes te doen, is schoolzwemmen ook belangrijk omdat op die manier alle kinderen leren zwemmen, dus ook diegenen van wie de ouders bijvoorbeeld geen geld voor particuliere zwemles hebben of het zelf niet belangrijk (genoeg) vinden. Nu is zwemles iets dat elk gezin zelf regelt, waarmee het ouderschap dus weer een stukje geïsoleerder is. Ik ben. kortom, vóór schoolzwemmen. YES op de stelling.

Ahh ik vind dit een hele leuke stelling. Toen ik op de basisschool zat, zwommen we wekelijks in het Sportfondsenband bij onze school in de buurt. Als ik eraan terugdenk, weet ik niet eens of ik er echt naar uitkeek. Maar wel weet ik dat ik daar heel veel mocht vrijzwemmen en dat ik daar het meest van heb geleerd.

Kobe heeft iedere zondag om 11.30 zwemles. Dat vind ik geen probleem. Kobe vindt het leuk en ik ga samen met Vicky vaak ergens een kopje koffie halen en dat is best gezellig. Alleen: als het tijdens school zou zijn én hierdoor ook de kosten wat naar beneden zouden gaan, zou ik dat best prettig vinden. Ik ga er ook vanuit dat mensen met een wat lager inkomen dat prettig vinden…

De drempel om je kind op zwemles te doen wordt lager én het is qua tijd en planningtechnisch ook handiger om het tijdens school te doen.

Wel zal het meer energie kosten en effort nodig hebben van de leraren, waardoor die druk weer groter wordt (je doet het eigenlijk voor niemand goed ;)).

Maar overall; wanneer ouders zwemles uit handen kunnen geven aan school, dat kinderen met vriendjes uit hun klas kunnen (vrij)zwemmen en er een last/verplichting wegvalt, klinkt dat als muziek in mijn oren :). Ik zeg YES, schoolzwemmen moet weer ingevoerd worden!

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *