Stelling: drie keer schoen zetten is meer dan genoeg


Sommige kinderen zetten hun schoen 6x. Elke woensdag en zaterdag vanaf drie weken voor 5 december. Sommige kinderen zetten hun schoen nog vaker. Elke dag! Of nooit. Wat doen wij? En waarom?

Elia en Noël zetten in totaal 2x hun schoen, op de twee zaterdagen die voorafgaan aan pakjesavond. Op pakjesavond zelf komt dan de zak met cadeaus. Vorig jaar hebben ze het geloof ik 1x gedaan, maar ik weet het al niet eens meer. Ik vind het niet zo’n big deal en wil dat er ook niet van maken, maar Elia begrijpt steeds meer wat het Sinterklaasfeest inhoudt en wil nu bijvoorbeeld ook graag het Sinterklaasjournaal kijken. Het leeft veel meer bij hem, en daarom mag hij van mij twee keer zijn schoen zetten. En dat vind ik genoeg. Beide keren krijgen ze er dan allebei een klein cadeautje in (dit jaar waren het wat dieren van Playmobil en van die kleine smurfenbeeldjes). Elia vergelijkt zichzelf nog niet met zijn leeftijdsgenoten in die zin dat hij het om wat voor reden dan ook ‘niet eerlijk’ vindt, en als dat wel zo was dan zou ik hem gewoon uitleggen dat hij al heel veel speelgoed heeft. Dat accepteert hij prima, want we brengen ook vaak genoeg speelgoed weg naar de kringloop.

Zoals dat vaker is met dingen krijgen: hoe minder vaak het gebeurt, hoe meer je het als kind (en trouwens ook als volwassene) waardeert. Dus YES, ik vind drie keer schoen zetten zeker genoeg en zal dit er ook in houden totdat de jongens niet meer geloven :).Hier in huis doen we het twee keer in de week. De donderdag doen we een cadeau en de zaterdag krijgen ze vaak wat snoepgoed, zoals kruidnootjes.

Waarom ik het überhaupt doe? Nou enerzijds is het toch wel een beetje zielig als alle kindjes én ze het in het Sinterklaasjournaal praten over schoen zetten en ‘hier in Amsterdam noord komt Sinterklaas niet bij jou’. Ook Kobe komt om 18u naar huis, gooit zijn jas uit om TV aan te zetten voor het journaal (het leeft ook écht). In de klas hebben ze het ook vaak genoeg over Sinterklaas, over het journaal én over schoen zetten. Daarnaast kan ik me nog herinneren hoe leuk ik het Sinterklaasfeest vroeger vond. En als Vicky 6/7 is, is het allemaal voorbij.

Ik laat onze kindjes (cadeaus of snoepgoed), dus 6x hun schoen zetten, twee keer in de week. Het zou een beetje hypocriet zijn om te zeggen dat ik 3x voldoende vind. Ik vind dat ook niet per se… Laat kinderen zo vaak hun schoen zetten als je zelf als ouder wil. Het feest duurt maar drie weken en na een bepaalde leeftijd is het schoen zetten weer voorbij… 🙂

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *