Dingen die je (volgens mensen) op orde zou moeten hebben voor je aan kinderen begint. En hoe dat bij mij was.

Een kind krijgen doe je niet zomaar. De meeste mensen denken er tenminste goed over na voordat ze aan kinderen ‘beginnen’. En dat lijkt me ook een goede zaak. Tegelijkertijd kun je niet alles in het leven plannen, en wordt dit vaak juist pijnlijk duidelijk op het moment dat vrouwen ‘klaar’ zijn om moeder te worden maar dit niet (meteen) wil lukken. Maar van welke dingen vindt men dat je ze in elk geval op orde zou moeten hebben voordat je kinderen krijgt? En hoe was dat bij mij?

Een studie afgerond

Het is handig om in elk geval een studie afgerond te hebben voordat je een kind/kinderen krijgt, omdat studeren met een kind nogal een uitdaging kan zijn. Zeker als dat kind nog klein is. Toen mijn oudste zoon geboren was, had ik er al twee studies op zitten. Ik had een Master in Nederlandse taal & cultuur, en een Nt2 lesbevoegdheid. Ik werkte ook al een aantal jaar als docent (destijds nog in de volwasseneneducatie – nu in het middelbaar onderwijs).

Toen Noël zes weken oud was, begon ik aan mijn tweede Master. Dit was een Master aan de UvA om een eerstegraads bevoegdheid te halen. Omdat ik dat wilde, maar eerlijk gezegd ook (vooral) omdat het een vereiste was om een vast contract te krijgen op welke middelbare school dan ook. Over hoe dat was, studeren met een baby en een peuter (want Elia was toen twee) kan ik kort zijn: ik vond het zwaar. De stof was niet moeilijk, maar mijn geheugen was een zeef, en de ‘vrije’ tijd die ik had besteedde ik – veel – liever aan slapen dan aan essays schrijven. Uiteindelijk heb ik ook die studie afgerond, in anderhalf jaar (in plaats van één jaar), maar echt goede herinneringen heb ik er niet aan…

Studie afgerond

Financiële zekerheid

Toen ik voor het eerst zwanger raakte op mijn 26e, was ik al vier jaar klaar met studeren en dus aan het werk. Ik had een stabiel eigen inkomen en kwam prima rond. Toen ik zwanger was, kocht ik – met hulp van mijn vader, dat wel – mijn eerste koopappartement. Daar woonden we met zijn drietjes op 50 m2 met 1 slaapkamer (zes trappen op ook nog) en dat ging prima, maar toen ik weer zwanger was moesten we toch echt op zoek naar iets groters. En inmiddels wonen we in ons droomhuis waar we hopelijk nog zeker tien jaar blijven :-).

Financiële zekerheid

Een eigen huis

Zie hierboven… ik had dus net op het nippertje mijn eigen appartement, want daarvoor woonde ik in een soort veredelde studentenkamer. Niks mis mee, zeker niet omdat ik veel kon sparen (dat deed ik toen al graag) en middenin het centrum van Amsterdam zat, maar met een baby was het gebrek aan ruimte toch wat problematisch geworden. Overigens denk ik zeker dat ruimte absoluut niet het belangrijkste is en dat een kind, zeker een klein kind, helemaal niet veel ruimte (binnen) nodig heeft. Maar het is wel fijn om in elk geval ergens te (kunnen) wonen waarvan je weet dat je er kunt blijven en dat het echt jouw plekje is.

Een eigen huis 

Een vaste baan

Die had ik niet. Ik werkte destijds als docent Nt2 in het volwassenenonderwijs, bij het ROC en de Vrije Universiteit. Fijn werk dat ik zoals gezegd al ongeveer vier jaar deed. Maar wel altijd als ZZP’er. Omdat er destijds voor mij geen andere optie was. Ik vond het prima, geen probleem, dat werd het pas toen het UVW mijn zwangerschapsuitkering moest berekenen (…). Lang verhaal kort: ik denk dat een vast inkomen, of dat nu van jezelf of van je partner/jullie samen is, zeker fijn en nuttig is om te hebben vóór je moeder of vader wordt. Al is het maar omdat het rust met zich meebrengt.

Een vaste baan ×

Een lange, vaste relatie

De relatie die ik met de vader van mijn kinderen had, was destijds niet vast en al helemaal niet lang. Is dat per se nodig wanneer je samen een kind krijgt? Dat denk ik niet, zie ook mijn reactie op deze stelling. Desalniettemin denk ik dat het in dit geval, net als bij de financiële zekerheid / vaste baan wél prettig is om te weten dat je er niet alleen voor staat, dat je iemand hebt om op te bouwen. En dat laatste kun je nou eenmaal beter inschatten wanneer je al langer samen bent. Overigens is het hier helemaal goed gekomen hoor, de vader van mijn zoons is nu tevens mijn verloofde ;-).

Een lange, vaste relatie ×

Een auto

Sommige mensen zijn van mening dat je zodra je een kind hebt ook een auto moet hebben. Ik deel die mening niet. Ja, een auto kan zeker van pas komen, maar nodig is het niet. Ik heb al jaren geen auto, gebruik soms die van mijn vriend, en dat gaat prima. Nu met die hele Corona toestand is het wel handiger dan met het OV, maar ook als je zelf geen auto (of rijbewijs) hebt kun je vast als het echt nodig is met iemand meerijden.

Een auto ×

Samenvattend: ik denk dat geen van de bovengenoemde punten echt noodzakelijk is voor je aan kinderen begint. Frederiek schreef het ook al, maar je leven is nooit perfect genoeg voor het ouderschap. Het ouderschap laat zich bovendien niet altijd plannen – als het je al gegeven is. Wat mij wel noodzakelijk lijkt is a.) genoeg te eten voor moeder & kind, b.) een plek waar het kind veilig kan opgroeien en c.) een dak boven je/jullie hoofd. Aan de rest valt met wat goede wil en moeite wel een mouw aan te passen. Alleenstaande moeders zijn niet minder ‘geslaagd’ dan stellen die het ouderschap delen, en ook nadat je kind geboren is kun je nog aan een studie beginnen. Het vergt wellicht wat meer organisatie of doorzettingsvermogen, maar dat heb je volgens mij sowieso al als je tegen de stroom in beweegt…

*Foto’s door Ayla Maagdenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *