Ontspannen in het bijzijn van je kinderen. Deze dingen doe ik.

Nu de jongens steeds ouder zijn, wordt het steeds iets makkelijker voor mij om te ontspannen in hun (wakkere) bijzijn. Toen ze 3 en 1 waren, vond ik dit nog heel lastig. Ten eerste omdat er iedere minuut wel iemand iets van mij nodig had, en ten tweede omdat een kruipende of pas lopende dreumes nou eenmaal een losgeslagen projectiel is dat je wel in de gaten móet houden als je niet wilt dat dat kind of het huis schade oplopen.

Maar tegenwoordig zijn er dus steeds meer momenten waarop ze zichzelf of elkaar bezig houden, en ik dus ook iets ‘voor mezelf’ kan doen. Nog steeds zijn die opties beperkt. Zo kan ik het huis (en soms zelfs de kamer) niet verlaten, en zo kan ik geen dingen doen waarvoor ik echt voor langere tijd diepere concentratie nodig heb (zoals schrijven). Maar er kan ook een hoop wel. Zoals deze dingen:

Puzzelen

Zoals half Nederland heb ik in de lockdown het puzzelen als nieuwe hobby omarmd. De eerste puzzel smaakte naar meer, en bij de tweede was ik al lichtelijk verslaafd. Nu begin ik vaker vol enthousiasme aan een nieuwe hobby, die me na een tijdje dan weer gaat vervelen, maar bij puzzelen is dit (nog) geenszins het geval. Inmiddels heb ik zeker 25 puzzels van 1000 of meer stukjes gemaakt, en is het einde nog niet in zicht. Puzzelen vind ik de perfecte ontspanning in het bijzijn van mijn kinderen, omdat ik het heel makkelijk ‘even tussendoor’ kan doen. Een paar stukjes leggen, een boterham smeren tussendoor en dan weer verder. Het is een activiteit die op elk moment onderbroken kan worden, zonder dat er iets aan verloren gaat. I-de-aal. Daar moet wel bij gezegd dat dit anderhalf jaar geleden nog niet kon, omdat Noël het toen zó interessant vond dat hij ieder moment op schoot wilde en wilde ‘helpen’.

Lezen

Lezen, mijn favoriete hobby ooit, als tweede. Het moeilijke hieraan vind ik dat het wel degelijk irritant is als je helemaal in het verhaal zit en dan iemand begint te schreeuwen dat je zijn billen moet afvegen (…), maar als je een beetje een makkelijk boek kiest (of eentje met ultrakorte hoofdstukken) dan kan het prima. Zelfs studieboeken met korte paragrafen zijn tegenwoordig goed te doen. Wat ik zoal lees? Van alles. Vooral fictie, Nederlands- en Engelstalig. Maar soms ook een opvoedboek of een willekeurig informatief boek over een bepaald onderwerp uit de bieb.

Schoonmaken

Om schoonmaken nou mijn hobby te noemen gaat wat ver, maar ik vind het oprecht niet erg om te doen. Mits ik niet telkens gestoord word (letterlijk én figuurlijk ;-)). En ik vind het superfijn om in een schoon, stofvrij huis te leven en in een netjes opgeruimde keuken te koken, dus vind je mij elke dag wel met de stofzuiger en een vaatdoekje in de hand. Overigens stofzuigen de kinderen ook wel eens zelf, en Elia is gek op het uitruimen van de vaatwasser, dus zo is het een gezamenlijke ontspannen hobby ;-).

Klussen

Van kleine klusjes in huis tot grotere DIY projecten zoals de minibieb die ik onlangs maakte: ik houd ervan om met mijn handen bezig te zijn. Mits het een overzichtelijk project is dat ik binnen afzienbare tijd alleen (of met een beetje hulp) af kan maken dan. Ik vind het leuk om dingen op maat te bedenken en te ontwerpen (dat klinkt meteen veel groter dan het is, haha) en dit kan ook prima tussendoor, in kleine stapjes, terwijl de kinderen zichzelf vermaken.

Eten voorbereiden

En dan liefst niet om 17.30 wanneer iedereen al honger heeft en hangerig is, maar alvast in de middag. Alles kleinsnijden, de rijst of pasta alvast koken, het is best meditatief als je er de tijd en aandacht voor hebt. Op mijn vrije dagen probeer ik dan ook lang voor het daadwerkelijke avondeten iets voorbereid te hebben, dat scheelt later dan ook weer tijd (en gezeur…).

Welke dingen doe jij om te ontspannen in het bijzijn van je kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *