Van rekenen tot klokkijken. Vijf leuke, educatieve spelletjes voor kleuters.

Elke kringloopwinkel heeft een spelletjeshoek, waarin vaak veel leuks te vinden is. De afgelopen maanden nam ik onderstaande educatieve spellen mee voor Elia, die erg in de smaak vielen bij ons allebei :-).

1. Rekenlotto van Jumbo

We beginnen met de favoriet onder de educatieve spelletjes: deze rekenlotto van Jumbo. Ik kocht hem voor € 1, en hoewel het spel even oud is als ikzelf (binnen in de doos staat met pen geschreven: Elsje ’88), ziet hij er echt nog zo goed als nieuw uit. Hoe het werkt spreekt voor zich: je hebt verschillende kaarten met daarop plus- en minsommen, en een heleboel kleine kaartjes met antwoorden (tot maximaal 14).

Het is eenvoudig makkelijker of moeilijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld eerst de drie kaartjes van de bovenste rij geven, of gelijk de 9 van de hele kaart. Of zelfs nog meer… Bovenaan de antwoordkaartjes staat ook een plus of een min, die je een handje helpen. Elia was net vijf toen ik dit spel kocht, en na een korte uitleg kon hij er heel goed zelf mee aan de slag. Ik sorteerde dan wel de kaartjes van tevoren voor hem en gaf hem 9 kaartjes, waarna hij die op de juiste plek op de plaat legde. Mooie kleuren, dik karton, leuke tekeningen… Ja, ik ben erg enthousiast over deze!

Eindoordeel:
★ ★ ★ ★ ★

2. My First Puzzle Sums

En dan deze, in het Engels. Maar een som is een som, dus daar merk je verder weinig van ;-). Deze is iets minder speels dan de vorige. Geen tekeningen, wel kleurtjes en een puzzel. Wat je moet doen is wederom geen hogere wiskunde (;-)). Er zijn plus- en minsommen, en de antwoorden hebben dezelfde kleur lijntjes en passen – als je het goed hebt – precies op de som. Hoewel dit dus meer dan het bovenstaande echt puur rekenen voor die hards is, vindt Elia deze ook erg leuk. Sowieso is rekenen zijn hobby. Dat heeft hij niet van mij… ;). Voor deze betaalde ik om precies te zijn € 1,20.

Eindoordeel:
★ ★ ★ ★

3. Shut the box

Ik heb werkelijk waar geen idee wat je hier officieel (volgens de regels) mee zou moeten doen, maar Elia en ik bedenken onze eigen spelletjes en dat gaat prima. Makkelijk mee te nemen en leuk om wedstrijdjes mee te houden. Wie gooit er bijvoorbeeld met twee dobbelstenen het eerst alle getallen tot 9? Elia weet dat je tot 6 maar 1 dobbelsteen nodig hebt, en erna 2. Om het moeilijker te maken kun je je kind bijvoorbeeld eerst met de ene laten gooien, en daarna de keuze voorleggen: wil je die andere ook nog gooien (met het risico dat je te hoog uitkomt), of laat je het hierbij? We doen soms ook dat degene die het laatste, nog niet ‘opgeklapte’ nummer gooit heeft gewonnen. Of we proberen ze in het rijtje van laag naar hoog of andersom te gooien. Zoveel mogelijkheden, en dat voor € 0,50!

Eindoordeel:
★ ★ ★ ★

4. Alphabet Memory

En weer een Engelse. Dit keer wel een beetje nadelig, want bij iedere letter staat een plaatje van iets dat met die letter begint. In het Engels dus wel… die link heeft Elia nog helemaal niet gelegd, hij zoekt alleen de kleine letter bij de hoofdletter zoals de bedoeling is. Voor een vijfjarige is dit eigenlijk al iets te makkelijk, vooral omdat dus op beide letters hetzelfde plaatje staat. De juf in mij had nog liever een versie zonder plaatjes (of met verschillende!) gezien ;-). Maar goed, neemt niet weg dat je ook dit weer zo uitdagend of moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Kan je kind bijvoorbeeld de letters van zijn eigen naam al terugvinden en in de juiste volgorde leggen? Of ziet hij – als je er eentje weghaalt – welke ontbreekt, de kleine letter of de grote? Ik kocht het voor € 2. Vooral de sticker met ‘COMPLEET!’ deed het hem…

Eindoordeel:
★ ★ ★ ★ ★

5. Hoe laat is het?

De laatste in de rij, en ook degene die we tot nu toe het minst vaak gespeeld hebben (en tevens de goedkoopste, hij was namelijk gratis omdat de grote klok met wijzers die je zelf kunt draaien ontbrak :-)). Dit komt vooral omdat hij nog te moeilijk is. Elia herkent wel de hele uren, maar niet alle anderen. Hij weet bovendien niet dat vier uur ook als 16.00 geschreven kan worden enz. Daardoor wordt het dus meer puzzelen in plaats van kijken naar de klok. En dat is ook prima. Ik denk dat we hier over een (half)jaar meer mee kunnen. Wanneer leren kleuters überhaupt klokkijken? Tegen die tijd lijkt het me best een leuk spel!

Eindoordeel:
★ ★ ★ ★ ★

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *