Je eigen haard is goud waard. Maar er is meer… en je kleuter kan dat leren.

Kinderen leren spelenderwijs, dat weten we zo onderhand wel.. Je moet een kind niet op een stoel zetten en een half uur lang uitleggen waar alles ligt, want 1) dat slaan ze niet op, en 2) na een paar minuten lichten ze hun billen weer..

Sinds een aantal weken ben ik lid van de bibliotheek. Ik neem altijd genoeg boeken mee voor ieder wat wils én verdeeld in drie groepen: gezellig voorlezen, informatief en bladerboeken (die ze zelf kunnen lezen). Afgelopen week nam ik NEDERLAND mee van Charlotte Dematons. Dematons neemt je in dat boek mee op reis door Nederland, op een kleurrijke en enorm interessante manier. Je kunt het als een luchtig zoekboek zien, maar het is toch ook leerzaam. Daarnaast wilde ik boeken uit de (bibliotheek)kast trekken die Kobe zijn wereld nét ietsje groter maakt. Niet alleen welke plaatsen en steden er bestaan, maar ook welke culturen er op verschillende plekken op deze aarde te vinden zijn..

Dus voor mijn blog van deze week dacht ik: er zijn vast meer boeken die wat meer vertellen over topografie en culturele diversiteit voor kleuters 🙂

TOPOGRAFIE & DE WERELD

1. NEDERLAND – Charlotte Dematons

Een duikvlucht door alles wat je vaak in Nederland ziet. In Nederland ga je samen met je kind niet op zoek naar Wally die ergens met zijn rood met wit gestreepte t-shirt verstopt zit, maar ga je naar typisch Hollandjes dingetjes zoeken. Een erg vermakelijk boek, niet alleen voor de jongsten onder ons..

 

2. HET ORKEST – Deze hebben we nu thuis liggen. Het orkest gaat over een orkest dat moet optreden, maar alle orkestleden zijn ergens op vakantie. Van Porto tot Istanbul en van Egypte (zie plaatje) tot een Grieks eiland…

Het orkest - Uitgeverij BOYCOTT

 

3. De gele ballon >> tja die Dematons is een favoriet zoals je ziet.. Die gele ballon volg je over alle landschappen.

Poster Gele Ballon (Charlotte Dematons) - Zaailing

 

CULTUREN EN VERSCHILLEN/OVEREENKOMSTEN

1. Allemaal gezinnen >> Familie heb je overal. In Allemaal gezinnen gaan ze niet alleen de hele wereld over maar zie je ook samen met je kind welke vormen er zijn.

2. Wiegeliedjes >> hoe wordt slaap kindje slaap in Japan gezongen? Met welk liedje gaan Franse of Spaanse kinderen slapen? in ‘Wiegeliedjes, hier en elders is een prachtig boekje met mooie illustraties van Martijn van der Linden:

Wiegeliedjes van hier en elders - MARTIJN VAN DER LINDEN | ILLUSTRATOR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Brown Girl Magic >> Brown Girl Magic vertelt het verhaal van de kleine Noen die op school gepest wordt vanwege haar huidskleur en haar wilde kroeshaar. Het is een boek over kroeshaar en gouden huid, over pesten en liefhebben, over alle maten, vormen en soorten kindjes. Als boodschap? Iedereen is prima en mooi zoals ‘ie is.

BROWN GIRL MAGIC [ Book] - Fatinha Illustration

Hoe ga jij om met de wereld van je kleuter of peuter? En hoe maak jij hun wereld(beeld) groter. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *