Stelling: Een kind moet al in de kleuters leren lezen en rekenen


Als ik denk aan wat mijn kleuter leuk vindt om te doen op school, komen – in volgorde van belangrijkheid – de volgende twee dingen bij mij op:

  1. spelen
  2. nieuwe dingen leren

Al spelende leert een kind enorm veel, en ik vind het dan ook enorm nuttig, waardevol en gezellig dat er volop gespeeld wordt in de kleuterklas. Daarnaast merk ik dat Elia heel veel plezier haalt uit het herkennen van letters en met name uit rekenen (!). Dat had ik niet verwacht, maar ook de twee rekenspellen die we thuis hebben worden vaak uit de kast gehaald. Hij kan alle sommen onder de tien, zowel optellen als aftrekken. Boven de tien kan hij wel optellen, maar nog niet zo goed aftrekken.

Hij kan een aantal letters schrijven, een stuk of tien, en herkent er nog wat meer. Echt lezen doet hij nog niet, alleen zijn naam (al is het meer het woordbeeld dat hij herkent dan de afzonderlijke klanken). Zou ik het erg vinden als hij dit (nog) niet kon? Nee, totaal niet. Hij is pas vijf, zijn leven hoeft nu nog niet te draaien om tekens en abstracte begrippen. Al denk ik dat het in het geval van rekenen bijvoorbeeld wel bijkomende voordelen heeft dat hij dat zo goed snapt. ‘Hoeveel is zes plus twee’ wordt hem natuurlijk nooit gevraagd in het dagelijks leven, maar hij ziet wel vrij gauw waar meer van is en waar minder van, en hoeveel er dan nodig is om het gelijk te krijgen. Dat komt vooral goed van pas wanneer zijn broertje ergens meer van heeft wat hij ook wel zou willen, of juist minder van iets waar hij vanaf wil ;-).

Ik denk dus NO, een kind hoeft dat helemaal niet per se al bij de kleuters te leren. Maar als je het hem aanbiedt en zijn interesse wordt erdoor geprikkeld en hij vindt het leuk, dan is het alleen maar mooi meegenomen dat hij bepaalde tekens al kent en weet waar ze voor staan.


Kobe zit op een vrije school. Naast wat uitdeeloefeningen en schoonmaakopdrachtjes krijgen ze geen rekenen en met letters doen ze nog erg weinig, behalve hun naam zelf schrijven. Er wordt mij veel gevraagd of dit echt erg is en ja, ook vroeg ik aan de juf of ze hier al iets mee doen. De juf gaf aan dat ze na de kerstvakantie met de woensdagklas in rekenen en taal duiken om aansluiting te hebben met klas 1 (groep 3).

Ik vroeg haar of dit niet wat laat is, of we thuis al ter aanvulling van deze lessen met letters bezig zouden moeten zijn. Ze houden op de school van Kobe heel erg rekening met de leerrijpheid, waar ik eerder ook over blogde. Een kleuter is pas rond vijf jaar (de meeste kleuters dan) echt toe aan leren lezen en rekenen. Ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet zegt hier bijvoorbeeld over:

‘Vervaet vindt het kolder dat kleuterjuffen op sommige scholen wel 350 lesuren besteden aan het aanleren van zestien letters. Als ze hier pas in groep 3 mee zouden beginnen, leren de kinderen hetzelfde aantal letters in pakweg 40 uur en kunnen ze er ook nog iets mee.’

Al met al denk ik niet dat Kobe achter gaat lopen door de manier hoe zijn school rekenen en taal aanbiedt. Ze doen dit júíst doordacht en passend bij de werking van de hersenen van kleuter. Mijn reactie is dus: NO, een kleuter hoeft niet al in de kleuters leren lezen en rekenen.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *