Waarom doet mijn kind als een clown? Een onderzoek naar onzeker gedrag.

Even geleden hadden we het oudergesprek met de juf van Kobe, waar ik vorige week over blogde. De juf vertelde ons dat Kobe het lachebekje is, dat hij van alle liedjes een grap maakt en dat het woord ‘poep’ en ‘gekkie’ woorden zijn die tientallen keren op een normale schooldag door de klas worden gegooid door hem. Ook als de juf hem vraagt mee te doen met een beweging, als in ‘doe een boom met appels na’, dan maakt hij gigantische bewegingen in plaats van een subtiele boom die de juf voordoet.

Nu was ik benieuwd waar het clowneske gedrag vandaan kwam. Is het inderdaad simpele uitsloverij of zit er iets anders achter?

 

Ooit hoorde ik iemand zeggen dat je je als clown gedraagt om jezelf te beschermen. Als in: ‘Als je zelf gek doet, dan neem je het heft in eigen handen en dan is het minder erg wanneer mensen je uitlachen of gek vinden. Logisch ook want je doet al gek. Wat ze op de leukstekinderen.nl erover zeggen:

  • Een belangrijke reden is onzekerheid. Dit verbergt een kind soms met clownesk gedrag.
  • Een enge situatie overschreeuwen met clownesk gedrag.
  • Hij merkt dat anderen om hem lachen als hij grappig doet. Om erbij te horen, gaat hij lekker gek doen.

Of is hij misschien enorm intelligent?

Op schoolenco.nl geven ze aan dat het ook een uiting kan zijn van hoogbegaafde kinderen. Nu denk ik niet dat Kobe hoogbegaafd is, maar het is interessant om erover te lezen in het artikel ‘Het schaap in wolfskleren‘. Er wordt zelfs gezegd dat je het clowneske gedrag ook kan zien als een prachtig teken dat het kind veel ideeën heeft en creatief kan associëren.. Zo had ik het nog niet gezien eigenlijk.. Wat ze ook zeggen:

[…] dat (hoog)begaafde kinderen kunnen ervaren zijn een apathische houding aannemen, opgaan in de groep door aanpassing aan een acceptabel gemiddelde of clownesk gedrag.

Onzekerheid dus?

Een kind van vijf kan nou eenmaal zich nog niet volledig verbaal uitspreken. Kobe voelt zich  simpelweg onzeker in de klas en in situaties dat hij midden in een groep staat en hij het gevoel heeft dat iedereen naar hem kijkt.. tja, wie gaat zich daar niet gek door gedragen? het ene kind slaat dicht, het andere gaat gekkig doen.

Maak ik me er zorgen over? Niet echt. Ik heb liever dat hij grappig doet, lol heeft, eigenwijs is waar de juf bij is, dan dat hij als een schaapje tegen een muur aanstaat, niks zegt en over zich heen laat lopen. Voor nu gaan bij mij de alarmbellen niet af, in ieder geval..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *