Van mossel tot spinazie. Mijn kinderen eten (bijna) alles. Of kook ik te voorzichtig?

Afgelopen week heb ik voor het eerst paella gemaakt voor ons en de kinderen. De echte originele (of ik bedoel, zoals ik hem ken), met chorizo, zeevruchten, tuinerwten, rijst en het was heerlijk (al zeg ik het zelf). In eerste instantie wilde ik een reserve pan pasta koken voor Vicky, tot ik zag dat ze gewoon mee at. Toen heb ik de pasta maar in de koelkast bewaard voor de lunch de dag erop. En ja hoor, alle mosselen, garnaaltjes at ze op.

Ik zat met open mond te kijken. De mosseltjes pakte ze wel met haar handen (vind ik normaal niet zo fijn, maar ja ach…) en de rijst sloeg ze over, maar de rest at ze helemaal op. Nu was ik vooral trots op mezelf :). Dat ik haar niet pushte om iets te eten, maar dat ze het wel gewoon deed. Ik hoefde niet eens haar intrinsieke motivatie te stimuleren met opmerkingen als;

‘Je weet dat je trek krijgt als je het niet opkrijgt.’ of ‘Bord niet leeg? dan ook geen toetje.’

En toen kwam mijn conclusie; Misschien kook ik te voorzichtig?

Daar ben ik nog niet helemaal achter. Is het erg dat ik bewust geen spruitjes maak, omdat ik weet dat ze dat toch niet eten? Is het erg dat ik een keer in de week wraps en standaard een keer in de week ravioli en spaghetti maak. Is het erg dat ik Kobe elke dag wat paprika of wortels in zijn lunchbakje doe, terwijl ik nooit experimenteer met andere soorten groenten?

Misschien niet.. Maar ben ik dan niet te laat met die experimenten? Krijgen ze wel genoeg groenten binnen? En ook de juiste voedingsstoffen?

Groenten en fruit

Naast die dagelijkse reepjes paprika of stukjes wortel in Kobe zijn lunchbox heb ik zo mijn manieren om Kobe en Vicky genoeg groente binnen te laten krijgen. Denk aan

1) wat reepjes paprika, tomaat of komkommer in een bakje als ze televisie kijken, terwijl ik sta te koken.

2) ze mee laten helpen met koken en snijden (vooral Vicky is daarvoor te porren). Vervolgens is het natuurlijk superleuk om je eigen gesneden courgette te eten.

En dan die nieuwe maaltijden.

Tja en het experimenteren met gele rijst, met risotto of met Aziatische gerechten bijvoorbeeld, dit gaat me nog niet zo goed af. Ik las in een artikel dat kinderen minstens 10 (!!) keer een nieuwe smaak moeten proeven om dit lekker te gaan vinden/hier bekend mee te raken.

Nou dan ben ik nog wel eventjes bezig 😉

Iemand nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *