Hoe vertel je je kind dat er iemand ziek is?

Hoezo is ze dan kaal? Is ze verkouden? Waarom laat ze haar haar niet gewoon groeien? Waarom doen die medicijnen dat dan? Zomaar wat vragen die ik de afgelopen weken op me afgevuurd kreeg.

Een lief vriendinnetje van ons, van mij én M. maar ook van de kindjes, is ziek. Borstkanker. Bij de behandeling zijn er veel uiterlijkheden die zo duidelijk zijn, dat je er niet met een simpele ‘ze is ziek en ze is beter aan het worden’ afkomt. Ik kwam erachter dat ziek zijn, kanker en vooral hierover praten, nogal taboe is. Men vindt het spannend, eng, ongemakkelijk of verdrietig. Natuurlijk; dat is het ook. Maar een kind voelt al die emoties en nog minder goed is om deze te negeren.

Welke boeken of hulpmiddelen kunnen ons hierbij helpen?

Natuurlijk moet je kind leren dat er pijn en leed is in deze wereld, maar hoe ga je hiermee om als je het hier zelf moeilijk mee hebt?

1) Lees samen boeken, zoals  ‘Grote boom is ziek’. Nathalie Slosse schreef dit prentenboek omdat zij dat tijdens haar ziekte had gemist voor haar toen 2-jarige zoontje. In dit boek verliest Grote Boom zijn bladeren en de houtwormpjes staan metafoor voor de kankercellen.. erg mooi verwoord. Of Vuur en Vlam waarin het vuur van een drakenmoeder op is en dat ze met de familie proberen het vuurtje aan te houden. Je hebt ook informatievere boeken, zoals dit online het Klokhuis kankerboek, waar vragen worden beantwoord als ‘wat is kanker?’ En ‘wat doet kanker met je lichaam?’ Dit laatste boek is 9+, die eerste twee zijn prentenboeken 🙂

Grote Boom is ziek   

2. Ik ging mee naar het ziekenhuis en ja, het was vrij duidelijk dat er iets was. Kobe stelde best wat vragen 🙂 Dat ik er met hem over moest praten, was heel duidelijk. Heel veel artikelen die ik las, waren gericht op kinderen die zelf kanker hadden óf of gefocust op dat je als ouder van het kind zelf kanker heeft. Maar er was weinig aanbod over ‘de vriendin van de familie heeft kanker’ 😉 Eigenlijk ook best logisch. Maar daarom moest ik wat harder mijn best doen…

Dit is wat ik op Famme las over gesprekken met je peuter of kleuter over kanker:

Je kunt je kind in kindertaal uitleggen wat er gaande is. “Oma heeft een bult in haar borst, wat de arts weg moet halen.” Leg ook uit welke veranderingen er plaats zullen vinden (en wat ze zelf zullen zien qua uiterlijkheden).

3. Het lijkt mij dat kinderen vooral goed gaan op feiten, waarheden. Zo blogde ik twee weken geleden over leuke kinderprogramma’s. Een ervan (Er was eens… het leven!) gaat echt diep in op ziekte en hoe het lichaam hierop reageert. In een van de afleveringen heeft een kindje leukemie. Zij wordt behandeld en in die aflevering zie je de bloedlichaampjes het lichaam ‘redden’. (En spoiler: het loopt goed af!).

4. Op kankerspoken.nl vond ik heel veel filmpjes met uitleg van wat er in het hele ziekteproces inhoudt. Over kaal worden, verdriet, ‘gemene cellen’ en misselijk zijn. Als je dit samen met je kind bekijkt, heb je genoeg gespreksvoer en waarschijnlijk ook de moeilijkste vragen beantwoordt.

Al met al, denk ik dat je met lezen, praten en simpelweg de vragen beantwoorden van je kind, al heel ver komt.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *