De dag dat ik dacht dat mijn kind een teek had.

We waren een weekje op vakantie geweest in ons vakantiehuisje in de Veluwe (letterlijk in het bos), we hadden daar ook veel gezwommen op strandjes en waren naar de dierentuin geweest. Allemaal plekken waar het niet onlogisch zou zijn als er teken waren geweest. Ik controleer de jongens daar dan dus ook op als ze in bad of onder de douche gaan of hun pyjama aankrijgen. En ik zag nooit wat. Tot een paar nachten geleden.

Nacht, hoor ik je denken? Ja, het was ongeveer 1.00 en wij waren allemaal wakker omdat Noël de boel bij elkaar schreeuwde. Geen idee waarom, maar de laatste tijd gaat het slapen weer bergafwaarts – terwijl er daarvoor echt wel een stijgende lijn in zat. Maar goed, deze blog gaat niet over slapen of het gebrek daaraan. Hij gaat over teken. Want terwijl ik Noël optilde en naar de badkamer droeg om een bekertje water te vullen, zag ik iets dat leek op een teek op de zijkant van zijn gezichtje zitten. Ik ging er met mijn vinger overheen, maar het zat vast.

Een typische teek dus, dacht ik. Natuurlijk bleef ik kalm, maakte mijn vriend wakker en zei: “IK WIL NIET DAT HIJ DE ZIEKTE VAN LYME KRIJGT! MOETEN WE NU DE HUISARTSENPOST BELLEN?!” ;). Niet dat ik dat per se meteen van plan was, maar ik wist eigenlijk ook niet zo goed wat je dan wel moet doen bij een tekenbeet. Ja, die teek eruit halen, maar hoe? Mijn vriend raadpleegde onze beste vriend in zulke gevallen: Google.

De site tekenradar.nl bood uitkomst. Die vertelde ons even kort samengevat hoe we moesten handelen:

  • Haal de teek zo snel mogelijk weg.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep o.i.d.
  • Neem een puntig pincet waarmee je de teek kunt weghalen. Er zijn speciale pincetten te koop bij de apotheek of drogisterij, wij hebben gewoon het pincet gepakt waarmee ik mijn wenkbrauwen epileer (je moet wat…) <– Later hoorde ik van Frederiek dat dit echt een slecht idee is, omdat je zo het gif juist dieper in de huid kunt duwen. Weer wat geleerd!
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje blijft zitten, is dat niet zo erg.
  • Ontsmet het beetwondje met jodium of alcohol.
  • Noteer de datum en de plek van de beet.

Vooral het gedeelte over dat het niet erg is als je hem niet helemaal eruit krijgt, stemde mij / ons hoopvol. Hoewel de site van het Rode Kruis dan weer zegt dat de overgebleven delen wel degelijk ontstekingen kunnen veroorzaken. Maar dat las ik gelukkig pas later ;).

Hoe dan ook: wij met dat pincet aan de slag. Ik hield Noël in de houdgreep, mijn vriend pakte de teek die geen teek bleek te zijn vast en… hij liet meteen los. Want het was geen teek, maar gewoon een viezigheidje dat een beetje vastgeplakt zat. Eind goed, al goed. Toch had ik me fijner gevoeld als ik a.) van tevoren had geweten hoe ik moest handelen bij een tekenbeet en b.) een tekenverwijderaar in huis had.

Dus, aan alle ouders die dat net als ik niet wisten: controleer je kind goed, vooral in de zomermaanden, en wees voorbereid als je naar een bosrijke omgeving gaat. Ik ben in elk geval langs Kruidvat gegaan en nu in het bezit van maar liefst twee tekenverwijderaars :).

1 thought on “De dag dat ik dacht dat mijn kind een teek had.

  1. Poeh, gelukkig was er niks aan de hand! Voordeel van het hebben van een hond is dat er een tekenverwijderaar in huis is. Dat is meteen ook het enige voordeel aan het hebben van een hond 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *