Er was eens… een leuk kinderboek. #4

In de rubriek ‘Er was eens…’ bespreek ik kinderboeken die ik de afgelopen tijd voorgelezen heb. Zowel thuis als in Elia’s klas (groep 1/2). Deel 1 en 2 en 3 zijn al geweest, vandaag volgt deel 4.

Ik vertel per boek kort waar het over gaat, waarom ik het leuk vind en welk cijfer ik het zou geven op schaal van 1 tot 10. Alle kinderboeken zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 5 jaar.

Gitte Spee – Aap en mol gaan met de trein

Waar het over gaat:
Aap en mol gaan, jawel, met de trein. Een hele happening, vooral voor mol, die nog nooit met de trein geweest is. En die eigenlijk ook vooral zijn boek wil lezen, dat hij altijd bij zich heeft in zijn tas. Totdat hij er in de trein achter komt dat hij zijn tas kwijt is… en dan gaat de trein ook nog recht op een rots af, terwijl de machinist nergens te bekennen is… o jee!
Waarom het leuk is:
Het is informatief, een kind leert wat je zoal in een (grote) trein kunt doen en wie die bestuurt etc. Achterin het boek zijn ook nog wat extra pagina’s met informatie. Dat maakt het niet zo kinderachtig. En het is spannend.
Welk cijfer ik het zou geven:
8,5

Catharina Valckx – Binkie en de ongelukkige vis

Waar het over gaat:
Binkie heeft een goudvis gewonnen die hij in een kom stopt. Hij is superblij, maar de goudvis (Eefje) zelf niet zo… die is verdrietig dat ze in de kom zit. Ze zou liever een ander dier zijn, een dromedaris bijvoorbeeld. Dus neemt Binkie haar mee naar de heks, om te vragen of zij haar kan veranderen in een ander dier. Maar de heks wil Eefje in de soep gooien…
Waarom het leuk is:
Omdat de heks er best eng uit ziet, en je daar zelf een eng heksenstemmetje bij kunt doen. En omdat het spannend is (tikkeltje eng, niet zoals Aap en mol in de trein). Verder is het verhaal relatief lang – er gebeurt veel: Binkie wint een vis, de vis wil een ander dier zijn, ze gaan naar de heks, de heks wil Eefje in de soep doen, Binkie voorkomt dat, Eefje wordt een ander dier etc. Never a dull moment in elk geval!
Welk cijfer ik het zou geven:
7

Simon Puttock & Daniel Egnéus – Het Ding

Waar het over gaat:
Op een dag is er ineens Een Ding. Niemand weet waar het vandaan komt, waar het voor dient of hoe lang het blijft. Ze weten alleen dat zij ervoor moeten zorgen (en erover na moeten denken). Ze vinden Het Ding wel mooi, en gaan ermee op de foto. Het Ding wordt een heuse toeristische attractie.
Waarom het leuk is:
Het is mysterieus en prikkelt de fantasie – wat zou het voor Ding zijn? Wat kun je ermee? Wat zou jij ermee doen? En het is grappig om te zien hoe de dieren reageren op Het Ding.
Welk cijfer ik het zou geven:
8

Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch – Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Waar het over gaat:
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft ;). De ondertitel zegt het al. Mol wil het uitzoeken, en gaat allerlei dieren langs om te vragen of zij het misschien gedaan hebben, waarna de dieren het ontkennen en laten zien hoe hun uitwerpselen eruit zien.
Waarom het leuk is:
Omdat poep een dankbaar gespreksonderwerp is bij peuters en kleuters! En omdat het nog (een beetje) leerzaam is ook, omdat ze dan weten welke poep bij welk dier hoort.
Welk cijfer ik het zou geven:
8

1 thought on “Er was eens… een leuk kinderboek. #4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *