7x cursussen die jou als ouder op weg helpen

Eerder hebben Carmen en ik gereageerd op de stelling: alle toekomstige ouders zouden verplicht een opvoedcursus moeten volgen. Nu vind ik iemand verplichten een cursus te doen, wel extreem. Toch sta ik nog steeds achter mijn mening: opvoeden is één van de meest ingewikkelde dingen die er is, waarom bestaat er wel een verplichte theorie rij-examen en pufcursus maar geen opvoedcursus die na de zwangerschap komt? Verplichten is wat overdreven maar het zou in elk geval vaker aangeboden en genormaliseerd moeten worden, vind ik.

Ik denk ook dat mensen zich ervoor zouden kunnen schamen. Waarom zou je er ook voor uitkomen dat je hulp ergens bij nodig hebt 😉

Gelukkig wordt dit tegenwoordig steeds normaler. Ik zette 10 cursussen op een rijtje!

7 cursussen die mij opvielen:

Dus, was ik nieuwsgierig naar of er opvoedscursussen bestonden. Je hebt natuurlijk de opvoedpoli, maar je hebt vast ook kleinschalige en laagdrempelige cursussen waar je iets kunt opsteken van het opvoeden van je kinderen.

1) ‘Opvoeden: een hele kunst’, die naam alleen al spreekt me heel erg aan. Ze focussen hier zich op het vergroten van je buffer als ouder.

Denk aan het sociaal netwerk, vermogen tot zelfreflectie én zelfvertrouwen als opvoeder – én opvoedvaardigheden, bijvoorbeeld het geven van positieve aandacht, grenzen stellen en omgaan met straffen.

2) Het is jammer dat de term ‘mindfulness’ zo’n negatieve lading heeft gekregen, dat dit bestempeld is als ‘zweverig’, ik vind dit namelijk een van de fijnste manieren om met het ouderschap om te gaan: mindful. In de mindful ouderschap cursus, leer je:

  • hoe je met meer bewuste aandacht aanwezig kan zijn in de opvoeding van je kinderen
  • hoe je om kan gaan met je eigen emoties zoals boosheid, schuld, verdriet of onmacht
  • hoe je je kinderen kan ondersteunen in het omgaan met emoties en gevoelens
  • mindfulness­oefeningen om thuis samen met je kinderen te doen

3) De OKT-Amsterdam (Ouder en Kind Teams) organiseert cursussen rondom Positief Opvoeden. Zij ontvangen ouders individueel of in groepen die moeite hebben met de opvoeding, vragen hebben of simpelweg met andere ouders even willen sparren.

4) LOES – OudersInc is “een serieuze, maar ook grappige online cursus die ouders en aanstaande ouders helpt bij een goede start van jullie ouderschap.“ Het is een offline cursus in de gemeente/omgeving Twente, maar ze bieden nu bijvoorbeeld ook de online cursus ‘positief opvoeden’. Nou, natuurlijk kun je niet altijd positief zijn in de opvoeding, maar een positievere benadering is nooit verkeerd.

5) Deze cursus gaat zelfs over een positief gezin, tja, want je kunt zelf wel je kind positief benaderen, maar als je partner niet meedoet. Wat je hier tijdens de cursus leert:

  • Een vierweekse online video cursus met 4 verschillende thema’s
  • Veel informatie, opdrachten, nieuwe inzichten en 4 te downloaden factsheets
  • Praktische tips hoe je je kind positief kan benaderen
  • Inclusief oefeningen om samen met je kind te doen!

6) Dit vond ik een mooie, zeker omdat Lorraine op haar site ook hele concrete voorbeelden noemt, zoals doorslapen, tandjes, hechting, je relatie enzovoorts.

7) Het reizende koffertje kwam ik tegen toen ik op relaties en het ouderschap ging zoeken. Op hun site vind ik dit het meest interessante:

Als ouder moet je behoorlijk flexibel zijn om de ontwikkeling van je kind te stimuleren, maar dat lukt niet altijd. Dat merk je vooral op momenten. […] Het kind leert daardoor misschien niet wat je hem/haar wilt leren, of het gaat ten koste van de relatie met je kind.

In de ouderbegeleiding die zij geven, komen oa. deze dingen aan bod:

  • Door allerlei oorzaken zijn er negatieve patronen ontstaan in ons gezin, hoe veranderen we dit weer op een positieve manier?

  • De cursus is interessant als je moeite hebt met het vasthouden aan je eigen opvoed ideeën

Het kán gewoon

Met deze eerste drie zoekwoorden van Google (‘Cursus ouderschap’, ‘cursus moeder zijn’ en ‘begeleiding opvoeding’) kwam ik al op zoveel mooie cursussen en organisaties… het blijkt: ze zijn er, ze zijn nog niet verplicht maar alsjeblieft, maak er gebruik van als je even een steuntje in de rug nodig hebt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *