Stelling: het verlof zou verplicht verdeeld moeten worden onder beide ouders


De verdeling tussen papa’s en mama’s in onze gezinnen wordt steeds gelijker. Gemiddeld dan hè;). Bij ons in huis is het wel ietsje anders, M. werkt simpelweg meer uren en zo zijn de taken in huis ook wel verdeeld. Heel eerlijk dus.

Ik vind dat niet alleen de taken in het thuishouden naar enigszins naar rato verdeeld moeten worden. Dat geldt ook voor de steun die we krijgen van de overheid. En dus ook vind ik dat we de verlofuren die we krijgen eerlijk moeten kúnnen verdelen. Bij ons in het gezin zou het onlogisch zijn om 50/50 te doen, misschien 60/40. Terwijl in een ander gezin de verlofuren misschien de zwaarte ook bij de vader (of zelfs meer) liggen.

Mijn mening is wel duidelijk geloof ik. Ik ben van mening dat je als gezin een hoopje (100%) verlofuren moet krijgen en dat die binnen het gezin moet verdelen. Dus, YES, het verlof zou verdeeld moeten worden onder vaders en moeders.


In de praktijk zijn het vaak de moeders die zich meer met hun baby bezig houden. In het begin, wanneer de baby net geboren is, vind ik dat nog wel enigszins logisch en ook te verdedigen: als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft, is het vanuit praktisch oogpunt het beste om veel tijd bij/met je kind door te brengen. Maar ook dan denk ik: nog beter dan een baby met zijn mama, is een baby met zijn mama én papa (of mama en mama, of wat dan ook).

Ik ben dan ook een groot voorstander van een verlof dat je niet alleen kunt delen, maar zelfs moet delen. Dat lost in mijn ogen veel op. In het kader van emancipatie, maar ik geloof ook dat je er gezondere, gelukkigere relaties van krijgt (tussen vader en moeder, en tussen vader en kind), omdat papa ook kan ervaren hoe het is om thuis te zijn met de kinderen – en niet alleen degene is die aanschuift voor het avondeten. Natuurlijk gaat het in veel gezinnen (gelukkig!) niet (meer) zo, maar feit blijft dat de man meestal vrij snel na de bevalling weer aan het werk gaat. En daarna misschien 1 dag per week ouderschapsverlof opneemt, maar zelden een lange(re) periode ‘vrij’ is met kind. YES voor een verplichte, eerlijke verdeling!

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *