Stelling: in deze (Corona)tijd kun je beter gaan voor een thuisbevalling


Kun je überhaupt voor een type bevalling ‘gaan’? Ja, als je verplicht een keizersnee moet wel. In andere gevallen denk ik: je hebt het niet voor het kiezen. Je kunt nog zoveel wensen en voor je zien, maar een bevalling valt niet te plannen. Als het aan mij gelegen had, was ik beide keren in het ziekenhuis bevallen. Niet dat dat de eerste keer nou zo soepeltjes verliep (…), maar ik vind het toch een fijn idee dat je daar bent waar veel deskundigen om je heen zijn.

Desalniettemin vond ik mijn thuisbevalling supermooi, ook omdat ik de hele tijd in mijn vertrouwde omgeving was. En gelukkig waren er op de verloskundige na geen deskundigen bij nodig, want alles verliep volgens het boekje. Nu, inmiddels, weet ik niet meer of ik me in het ziekenhuis echt zoveel veiliger zou voelen dan thuis. Ik denk eerder andersom. Dus als ik zelf op dit moment ergens voor zou willen ‘gaan’, dan werd dat een thuisbevalling. YES. Maar ik ben niet zwanger (gelukkig ;-)), dus die keuze hoef ik niet te maken (wederom gelukkig). Het is aan iedere vrouw die wél voor die keuze staat om er zelf over te beslissen. Want dat is uiteindelijk het belangrijkst – dat je, indien mogelijk, daar bent waar je wilt op het moment dat je nieuw leven op de wereld gaat zetten…


Ik heb het voorrecht bevallen te zijn in een rustige, gezonde periode. Het was mijn beslissing om ergens te kunnen bevallen waar ik mezelf prettig voelde. Ik had een keuze. De (bijna) moeders die in deze tijd hun kindje verwachten staan voor een veel moeilijkere keuze. Zouden ze hun kindje blootstellen aan een ziekenhuisomgeving of gaan ze voor een thuisbevalling, een die zo ingaat tegen hun bevallingsplan.

Het lijkt me erg spannend om nu zwanger te zijn. Dat de beslissing vóór je gemaakt wordt lijkt me ook alles behalve relaxt. Toch zou ik op dit moment nog steeds eerder voor een ziekenhuisbevalling dan voor een thuisbevalling. Zelf dan. De rust die ik dan mentaal heb…

Ik zou die beslissing nooit voor een ander willen of durven maken. In mijn geval zou ik voor NO gaan, maar voor veel anderen geldt de YES.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

1 thought on “Stelling: in deze (Corona)tijd kun je beter gaan voor een thuisbevalling

  1. Ha, hier moet ik op reageren! Dankzij de crisis ben ik afgelopen maand ook thuis bevallen. Aanvankelijk zou ik in het ziekenhuis gaan bevallen maar het leek mij nu fijner om dit thuis te doen. Gelukkig zag de verloskundige het ook zitten. Ik vond het een prachtige ervaring en ben blij dat ik het op die manier heb mogen meemaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *