Er was eens… een leuk kinderboek. #2

In de rubriek ‘Er was eens…’ bespreek ik kinderboeken die ik de afgelopen tijd voorgelezen heb. Zowel thuis als in Elia’s klas (groep 1/2). Deel 1 is al geweest, vandaag volgt deel 2.

Ik vertel per boek kort waar het over gaat, waarom ik het leuk vind en welk cijfer ik het zou geven op schaal van 1 tot 10. Alle kinderboeken zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 5 jaar.

Christopher Silas Neal – Dat lust ik niet

Waar het over gaat:
Kat heeft honger, maar kattenbrokjes vindt hij maar saai. Daarom gaat hij langs allemaal dieren om te vragen wat zij eten, om te kijken of daar iets voor hem tussen zit. Dat blijkt niet zo te zijn, maar uiteindelijk ontdekt hij toch wat hij eigenlijk het liefst wil eten…
Waarom het leuk is:
Het is leerzaam, de tekeningen zijn leuk en in mooie kleuren, het nodigt uit tot vragen stellen (“Wat eet een aap?” – het antwoord is trouwens niet bananen!) en het einde is grappig. En natuurlijk kun je proberen om van je kind een betere eter te maken met dit soort boekjes. Ik betwijfel alleen of dat laatste echt werkt… maar niet geschoten is altijd mis.
Welk cijfer ik het zou geven:
8,5

Loes Riphagen – De grootste griezel

Waar het over gaat:
Spin denkt dat hij de allergrootste, allerengste griezel is. Maar steeds komt er een groter, nóg angstaanjagender dier voorbij.
Waarom het leuk is:
Het is een beetje spannend, en leert kinderen over bang zijn (en over hoe iedereen wel ergens bang voor is).
Welk cijfer ik het zou geven:
6,5 (vooral omdat er niet echt een verhaal in zit)

Mac Barnett – Driehoek

Waar het over gaat: 
Driehoek wil een grapje uithalen met Vierkant, om hem terug te pakken voor alle keren dat Vierkant hem pestte. Dus gaat hij naar het huis van Vierkant. Onderweg passeert hij allemaal vormen. Aangekomen bij het huis van Vierkant doet hij een slang na, omdat Vierkant bang is voor slangen. Dat grapje werkt. Maar dan volgt Vierkant Driehoek naar zijn huis…
Waarom het leuk is:
Om heel veel redenen! Het is een beetje spannend maar ook grappig, kinderen zijn dol op grapjes, het nodigt uit tot meedenken over oplossingen en je kind leert natuurlijk verschillende vormen kennen. Uit deze reeks zijn er ook boekjes over Vierkant en Cirkel.
Welk cijfer ik het zou geven:
9,5

Jenni Desmond – Zoevende zebra

Waar het over gaat:
Zebra, Olifant en Vogel zijn drie beste vrienden voor altijd. Maar Olifant en Vogel worden een beetje gek van het gezoef van Zebra, dus willen ze niet meer met hem spelen. Zebra vindt een nieuwe vriend in Giraf, die hem helpt om blaadjes uit de boom te pakken waar hij zelf niet bij kan. Er breekt een storm los, Olifant en Vogel worden bang, ze missen Zebra. Maar kunnen ze wel weer drie beste vrienden voor altijd worden?
Waarom het leuk is:
Het is leuk voorlezen met verschillende geluiden en stemmetjes (“Zoef! Zoef! Zoef!”) en het leert je kind dat vriendschappen kunnen veranderen.
Welk cijfer ik het zou geven:
7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *