Stelling: in deze onzekere (Corona)tijd is het onverstandig om zwanger te raken

Een kinderwens kan enorm sterk zijn. Ik denk meteen aan het interview met Hannah, die uiteindelijk zwanger raakte dankzij IVF. Zij schrijft: ‘Als je een dergelijk traject hebt doorlopen weet je dat je niet anders kan dan er veel mee bezig te zijn, al is het alleen al omdat je wekelijks meerdere keren naar het ziekenhuis moet. Maar daarnaast is het zo’n diepe wens, je kan niet anders dan er mee bezig zijn.’

Ik kan mij heel goed voorstellen dat vrouwen die er zo ‘midden in’ zitten, hun wens niet even on hold gaan zetten voor onbepaalde tijd. En het is ook niet aan mij – of aan wie dan ook – om daar afkeurend op te reageren. Ik zou zelf nu niet voor nog een kind gaan, mede door de Corona-crisis, maar vooral door het ontbreken van een sterke wens. Dus dan is het makkelijk praten. Bovendien, het is niet alsof de wereld vóór Corona nou zo perfect was. Er zijn oorlogen, milieurampen, zinloos geweld – je leven is misschien nooit perfect genoeg voor een kind, maar de wereld evenmin.

Tegelijkertijd zijn kinderen, nieuw leven, een teken van hoop, en in die zin vind ik het in deze tijd extra leuk om een bevallingsverhaal met happy ending te horen. Voor de baby zelf, die niet eens weet wie hij zelf is laat staan wat Corona is, is het juist heel fijn om zijn ouders meer dan anders bij zich te hebben. En hopelijk zal hij zich, als hij opgroeit, niet de angst en onzekerheid die nu heerst kunnen herinneren. NO op de stelling dus.

Tja, te raken, te raken. In hoeverre kan een vrouw écht zelf bepalen welke cyclus zij zwanger wordt. Als een vrouw het écht voor het zeggen had, kan ik me juist voorstellen dat dit eigenlijk wel een goed moment is. Je kunt in je coconnetje blijven, je kunt die eerste weken lekker thuis opstarten, de misselijkheid periode binnen ‘beleven’ en ook je baas zal je niet (ligt eraan welke werkgever je hebt) verplichten om naar kantoor te komen. Je hebt een goed excuus en dat zal nog wel even voortduren (denk ik). Voor alle vrouwen die al eventjes bezig zijn met zwanger worden, kan ik me heel erg voorstellen dat je dit niet door Corona gaat uitstellen en elk moment dat je cyclus goed lijkt te gaan aanpakt.

Er zullen overigens ook heel veel stellen zijn die ingepland stonden voor een behandeling, die nu door Corona nog een paar weken/maanden moeten wachten. In het ziekenhuis hebben ze andere prioriteiten nu. Logisch natuurlijk, maar ook verschrikkelijk pijnlijk als je als stel dit positieve, maar erg moeilijke plan, vooruit moet schuiven.

Waar ik wel bezorgd over zou zijn is de periode waar je in terecht komt over 9 maanden. In welke wereld wordt het kindje dan geboren? De tijd is onzeker en we weten nooit hoe ons gezondheidsleventje er na die periode uitziet, al weten we dat sowieso nooit. Misschien hebben we een vaccin, misschien nog niet. Tja, ik zou niemand willen afraden om in deze periode zwanger te ‘raken’, omdat ik niet de juiste argumenten tegen heb, dus NO het is niet onverstandig om in deze onzekere (Corona)tijd zwanger te raken.

Andere stellingen waarover wij onze mening gegeven hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *